Asylsökande överklagar – fick inte sitt fall prövat enligt gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Den unga asylsökande från Irak som fått ett utvisningsbeslut men som ville ha sitt fall prövat enligt den nya gymnasielagen, kommer att överklaga Migrationsdomstolens beslut. Det uppger mannens juridiska ombud för SVT Nyheter.

Det var i fredags som Migrationsdomstolen i Malmö avslog mannens begäran om prövning enligt den nya gymnasielagen. Anledningen är att mannen inte kunde styrka sin identitet.

Enligt Migrationsdomstolen kan den nya gymnasielagen inte tillämpas på grund av sänkta beviskrav för identitet.

”Domstolen har efter en så kallad lagprövning funnit att beredningen av lagförslaget i den del det avser sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen i denna del inte får tillämpas”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Mannens överklagande kommer att lämnas in inom tre veckor och det blir då Migrationsöverdomstolen som kommer att pröva fallet.

En ny chans

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli i år och innebär att ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Ungefär 9 000 personer omfattas av den nya lagen.

Lagen mötte både på för- och efterhand mycket kritik, men klubbades trots det igenom i riksdagen när Centerpartiet valde att rösta på regeringens förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.