Regeringens förslag om ensamkommande presenterades på en presskonferens i november 2017. Foto: TT (arkivfoto)

Riksdagen röstar om ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska riksdagen rösta om regeringens förslag om de 9 000 ensamkommande som ska ges en ny möjlighet att stanna i Sverige. Förslaget väntas gå igenom i riksdagen sedan Centerpartiet förklarat att de tänker stödja det.

Flera ledamöter har flaggat för att de tänker rösta emot sitt partis linje.

Förslaget har mött hård kritik från bland annat Lagrådet som menar att de nya reglerna är ”mycket svåra att överblicka” och att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har också varit mycket kritiska liksom Sverigedemokraterna.

Gick vidare

Regeringen gick vidare med sitt förslag trots kritiken. I måndags debatterades förslaget i riksdagen och i dag på torsdagseftermiddagen ska riksdagen alltså fatta beslut.

Centerpartiet valde till slut att gå på regeringens linje, även om de också framförde viss kritik mot förslaget.

Därmed väntas förslaget få stöd av en majoritet i riksdagen. En del riksdagsledamöter från L och KD har förklarat att de tänker gå emot sitt partis linje och alltså rösta för regeringens förslag.

Röstar med regeringen

De som sagt att de ska rösta med regeringen är Emma Henriksson (KD), Roland Utbult (KD), Annika Eclund (KD), Christina Örnebjär (L) och Nina Lundström (L) medan Staffan Danielsson (C) meddelat att han lägger ner sin röst.

Redan i slutet av november förra året presenterade regeringen förslaget som sedan lades fram av justitiedepartementet i slutet av januari i år.

Fakta: Regeringens förslag om ensamkommande

Förslaget går i korthet ut på att minderåriga ensamkommande som kommit till Sverige före 24 november 2015 och sökt uppehållstillstånd, och som fått eller skulle fått ett utvisningsbeslut efter att de fyllt 18 år, ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå.

Därefter ska den ensamkommande kunna få ett permanent uppehållstillstånd, genom att etablera sig på arbetsmarknaden.

Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader. Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller motsvarande.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.