Resenären tar sig igenom tunneln på en luftmadrass. Foto: Privat

Efter ösregnet: Här blir resenären kreativ

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens kraftiga regn drabbades gångtunneln på Åkarps tågstation av översvämning. På grund av vattnet hänvisades resenärer till ersättningsbussar – men vissa valde en mer kreativ lösning.

Gårdagens regn orsakade översvämningar på flera ställen i södra Sverige.

Den östra delen av Åkarps station blev översvämmad, och därför fick de resenärer som skulle åka till Lund använda sig av ersättningsbussar. men vissa resenärer valde en mer kreativ lösning – i filmen ovan ser man hur en resenär försöker ta sig över med hjälp av en uppblåsbar ananas.

Problemet med översvämningen beräknas vara åtgärdat tidigast klockan 18.00 i dag.

Översvämning i flera källare

Enligt räddningstjänsten drabbades flera hushåll i Ystad av översvämningar, och det blev stopp i avloppen på grund av vattenmängderna.

– Ett par gator fick in vatten i sina källare, det var mellan en och en halv meter vatten som kom in. Det blev stopp i avloppen också, säger Roger Larsson, yttre befäl på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund.

Vanligaste orsaken

I en undersökning som Folksam har gjort framkommer det att regn som tagit sig in källare är den vanligaste orsaken till översvämningsskador.

– Under 2018 så har strax under tio procent av skadorna orsakats av en översvämmad brunn utanför huset. Här är det viktigt att kommunen tar sitt ansvar för att minimera riskerna för översvämning, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Folksams tips för skydd mot översvämning:

  • Se till att vatten inte kan tränga in i byggnaden genom ventiler och öppningar i till exempel källarväggar.
  • Kontrollera ytterdörrar nedanför källartrappor. Ofta brukar det finnas en golvbrunn i trappnedgången. Rensa den och kontrollera att den fungerar.
  • Gör rent i utvändiga brunnar och stuprör. Var extra noga med brunnar vid källartrappor och brunnar som ligger i nedsänkta garageinfarter.
  • Kontrollera yttertak och byt ut skadade och lösa tegelpannor.
  • Undvik att ha saker stående på golvet i utrymmen som till exempel grovkällare.
  • Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har bra avrinning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.