Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Finjasjön har vattennivån stigit med 1,4 meter. Foto: Bernard Mikulic

Översvämning vid Finjasjön – bostäder hotas

Uppdaterad
Publicerad

Finjasjön utanför Hässleholm har svämmat över. Vattennivån har stigit med över 1,4 meter och väntas stiga ytterligare.

– Det finns risk att vattnet når bebyggelse. Man får förbereda sig på det, säger Jan-Olov Fält, yttre befäl Hässleholms räddningstjänst.

Redan nu har trädgårdar fyllts av vatten och ställen som tidigare varit land är nu en del av sjön. Dessutom väntas vattennivån stiga ännu mer.

– Prognosen säger att det kommer komma mer nederbörd så en ytterligare höjning av vattenståndet är att vänta, säger Jan Olov Fält.

Sandsäckar för att skydda hus

Sedan tidigare har man byggt vallar för att stoppa vattnet och räddningstjänsten är extra förberedda för vad som komma skall. Man försöker även hjälpa fastighetsägare att undvika att deras hus blir översvämmade.

– Vi assisterar de boende med tips och råd på Hässleholms hemsida. Vi säljer även sandsäckar som man kan använda för att skydda sina hus, säger Jan Olov Fält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.