Översvämning i Hanaskog efter skyfall. Foto: Jens Christian Bladh

Översvämningar och elavbrott efter skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera kraftiga regnskurar på kort tid är det nu översvämningar i Broby, Hanaskog och Knislinge i nordöstra Skåne. Åskovädret har även orsakat elavbrott.

– Det regnar kopiösa mängder och åskar konstant. Ovädret verkar cirkulera här i Östra Göinge, säger Jens Christian, frilansfotograf som är på platsen.

Enligt räddningstjänsten kom det första skyfallet strax innan klockan 13 och det följdes av flera kraftiga skurar. Även hagelskurar har förekommit.

Hagelskur i Hanaskog i Östra Göinge. Foto: Jens Christian Bladh

Tak rasade in på företag

Vatten har börjat läcka in i källare och räddningsjänsten har ryckt ut till översvämmade fastigheter.

– Det har kommit ganska lokala skurar, vi har haft mellan 10 och 15 villor som vi varit ute på och pumpat vatten. Sedan har vi varit ute på ett par industrier och ett äldreboende. Ett tak har rasat in på ett företag som gör byggnadsställningar, men ingen kom till skada, säger Johan Wendt, inre befäl på räddningstjänsten Kristianstad.

Åskovädret har även orsakat ett elavbrott i i Sjöbo, Tomelilla och Hörby. Runt 1100 av Eons kunder är drabbade, men strömavbrottet beräknas vara åtgärdat klockan 17.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.