P-böter på egen uppfart upphävs

Uppdaterad
Publicerad

För tre och ett halvt år sedan fick en villaägare i Malmö en parkeringsanmärkning då han ställde ifrån sig bilen på uppfarten till sin egen fastighet. Nu kan han riva böteslappen.

– Det känns mycket bra att detta äntligen är över och jag är mycket glad att detta blev utrett. Jag hade ju egentligen parkerat felaktigt på kommunal mark där man inte får stå, men parkeringsvakten hade angett fel orsak till felparkeringen på böteslappen , säger Erik Hemström.

Utmed gatan i det aktuella villaområdet, där Erik Hemström bor, löper en grässträng. Vid varje fastighet bryts strängen av en grusad uppfart så att villaägarna kan köra in med sina bilar.

Villaägaren Erik Hemström hade ställt sin bil på den fem meter långa uppfarten som är kommunal mark. När han skulle köra iväg fann han att han hade belagts med en straffavgift på 700 kronor för parkering i ”terräng”.

– Jag ansåg att det inte är terräng där jag parkerat. Jag betalade 700 kronor och överklagade sen till tingsrätten som gav mig rätt. Polismyndigheten i Skåne överklagade sen till hovrätten som gick på polisens linje. Högsta domstolen tog denna vecka beslut om att jag har rätt, säger Erik Hemström.

HD anser att den grusade uppfarten enligt lagen är en liten vägsträcka och att det aldrig kan anses vara ett terrängområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.