Foto: Helene Blob SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

På egen hand till ryttareliten

Uppdaterad
Publicerad

För knappt ett år sen kom Paulinda Friberg med i a-landslagstruppen i dressyr. Den 16 april, tävlar hon i finalen i världscupen i Las Vegas.

Hon är stjärnskottet från Hurva som helt på egen hand tagit sig till ryttareliten.

– Det är ju en saga nästan att det har blivit såhär, säger Paulinda Friberg när vi träffar henne under förberedelserna inför resan.

– Vi skulle ju bara ta lära och etablera oss och få erfarenhet i världscupdeltävlingarna i år och sen nästa år då skulle jag satsa på final. Nu blev det inte alls som jag hade tänkt mig.

Inga sponsorer

Hon har inga stora sponsorer, ingen stallpersonal och tränare bara ibland. Paulinda Friberg gör allt helt själv. Slitsamt inte minst ekonomiskt, och för att finansiera elitsatsningen, som kostar en hel del, jobbar hon fortfarande som frisör.

– Det har ju figurerat ett rykte om att jag är den enda som någonsin har tagit sig till en världscup som utövar ett civilt yrke. I så fall är det ju häftigt att man får sätta lite historia.

Det är ingen överdrift att säga att det är mot alla odds som Paulinda Friberg har tagit sig till final. En svår olycka i maj förra året, efter bara två veckor i a-landslaget, var nära att kosta henne livet.

Otäck olycka

– Jag föll av en unghäst och blev olyckligt sparkad i magen. Levern brast så den läckte blod ut i buken, jag skadade portådern, fick fem revbensfrakturer och en punkterad lunga, berättar hon.

Bara två månader senare var hon tillbaka i sadeln på 14-åriga stoet Lapponia T. Tillsammans tävlade de på Falsterbo Horse Show och efter det följde fem världscuptävlingar runt om i Europa. Efter sista tävlingen i Den Bosch i Holland stod det klart att ekipaget fått så pass höga poäng att de knipit en plats i finalen i Las Vegas. Tillsammans med Malin Hamilton ska de nu representera Sverige.

– Det är ju enormt skickliga ryttare jag tävlar mot. Medaljörer från fjolårets världsmästerskap i Normandie. Så jag ska nog vara otroligt tacksam om jag kommer bland de tio bästa men är jag 12 eller 13 får jag vara glad också.

Liten delegation

Det har varit en hel del praktiska förberedelser inför resan. En av svårigheterna har varit att övertyga arrangörerna i USA om att det faktiskt bara är Paulinda och Lapponia som ska komma till tävlingen.

– De ville ju veta vem som var min groom och då förklarade jag då att jag har ingen groom utan jag är min egen hästskötare. ”Men du är ju ryttare också” sa de, ”du kan ju inte både vara hästskötare och ryttare på elitnivå samtidigt och absolut inte på en världscupfinal”. Jodå, svarade jag. Så nu är jag registrerad som dubbelarbetande, säger Paulinda och skrattar.

Nu är det bara oron över hur Lapponia ska klara sin allra första flygresa, som dessutom går över Atlanten, som ska bemästras. Annars är Paulindas nerver så lugna som det bara går inför en världscupfinal.

– Vi tar det som en vanlig tävling. Samtidigt är det ju en vinst att bara ta sig till final så känns det bra kommer vi att satsa ordentligt, säger Paulinda Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ridsport

Mer i ämnet