Det krävs ett avstånd på 70-80 meter för att tillåta en ny detaljplan. Foto: Janerik Henriksson/TT Arkiv

Nej till padelbanor på allmän platsmark i Nybrostrand

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsnämnden i Ystad sätter stopp för padelbanor i Nybrostrand och Löderup, enligt Ystads Allehanda. Anledningen bakom är att anläggningarna ligger på allmän platsmark, som ska vara tillgänglig för alla.

Under hösten förbjöd Ystads kommun padelspel i Nybrostrand eftersom det störde grannar, något som SVT Nyheter Skåne rapporterat om tidigare. Trots uppmaningar om att upphöra verksamheten fortsatte padelspelandet. Nu har samhällsbyggnadsnämnden satt stopp för banorna i Nybrostrand. Beslutet gäller även i Löderup, där banorna ännu inte är byggda.

Ingen ny detaljplan

Samhällsbyggnadsförvaltningen har undersökt möjligheterna att ändra detaljplanerna så att marken istället skulle klassas som kvartersmark, men på grund av det korta avståndet till närmsta bostad anses ändringen inte möjlig.

– Dels ska padelbanor ligga 70 till 80 meter från bostäder för att inte uppfattas som störade. Dels får man inte ta betalt för aktiviteter på allmän platsmark på det sätt som man har gjort, säger Per-Olof Lind (L) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Nu ska förvaltningen prata med föreningen, troligtvis i januari. Antingen ska verksamheten flyttas eller läggas ned, säger han.

Köpte ljudisolerande fönster

Enligt en anmälning till miljöförvaltningen var det en granne vid padelbanorna i Nybrostrand som tidigare i år uppgav att familjen hade investerat i ljudisolerande fönster för 60 000 kronor för att slippa det störande ljudet. De har heller inte kunnat vistas i trädgården på hela sommaren.

Var padelbanorna hamnar är än så länge oklart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Padelspelandet på kommunens mark delar invånarna i Nybrostrand. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer