Hittills i september har ett 20-tal anlagda bränder inträffat.
Så sent som i förrgår natt brann det igen, då i en ödegård utanför centrala Eslöv. Och så har det sett ut de senaste veckorna – en serie av uppenbart anlagda bränder, till synes utan något egentligt mönster.
Det har bland annat brunnit i en stuga, en bil, en container utanför en mataffär, i ett förråd, ett övergivet hus, en dunge och en husvagn.
– Det känns naturligtvis inte bra att behöva lägga våra resurser på ett brinnande ödehus, när det samtidigt kanske sker trafikolyckor och fall av hjärtstopp, säger styrkeledare Henrik Lindvall.
Fortfarande vet ingen varför eller vem som tänt på.
– Det får bli polisens sak att utreda. Det senaste vi sett i den vägen var under en period för nio år sedan, då brann det också på många många platser runtom i Eslöv, minns Henrik.
Han tillägger:
– Vi kan bara hoppas att det även denna gång är ett övergående fenomen, och att allt så småningom återgår till det normala lugnet.
Påfrestningarna stora
Normalt jobbar en utryckningstyrka på sex personer i Eslöv. Hälften av dem är, precis som Henrik, deltidsbrandmän – eller RIB-personal som den formella beteckningen lyder (Räddningsman i Beredskap).
Så ser det ofta ut på mindre orter, många av brandmännen har vanliga civila jobb vid sidan av och rycker in – eller snarare ut – när behov uppstår under de kvällar och nätter de ligger i beredskap.
Påfrestningarna blir därmed stora under intensiva perioder. Parallellt med Eslövs många egna eldsvådor just nu pågår till exempel bilbränderna i Malmö och allt måste hanteras inom Räddningstjänst Syds gemensamma organisation.
– Men såhär långt tycker jag att vi har klarat utmaningen väl. Man får helt enkelt planera bättre och se till att gå och lägga sig i tid. Så hinner man sova lite innan larmen kommer, konstaterar Henrik.