• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: TT

Pågatågens kontrollanter får kroppskameror

Publicerad

Med start i november ska ett antal tågkontrollanter på Pågatågen testa att bära kroppskameror. Kamerorna är ett led i att öka tryggheten för Arrivas personal.

Den 6:e november startar pilotstudien där Arriva ska testa kroppskamerornas funktion ombord på Pågatågen. Det är ett tiotal tågvärdar som tackat ja till att medverka och där samtliga kommer att utgå från Helsingborgs centralstation.

Med kroppskamerorna hoppas man också öka resenärernas säkerhet. Testet har tidigare genomförts och utvärderats på bussar i Järvaområdet i Stockholm med goda resultat.

– Under de tre månader som studien pågick ombord på de här bussarna fångades inga fall av hot och våld på film, säger Arrivas trygghetschef Kenny Bungss till SVT Nyheter Skåne.

Förebyggande effekt

Konstruktionen är enkel för den som väljer att bära en kroppskamera.

– De är i storlek som en mobiltelefon och man knäpper fast den i brösthöjd innan sitt pass och kan stänga av eller sätta på den när man vill. Dessutom är allt material krypterat så att ingen kan komma åt det, exempelvis om den tappas bort. När man är färdig med sitt pass tankar man över materialet, säger Kenny Bungss.

Efter tre månader ska projektet utvärderas och han är försiktigt positiv redan nu.

– Jag tror personligen att kameran har en förebyggande effekt, just att man vet om att man blir filmad.

– Men det primära här för oss är att personalen ska uppleva en ökad trygghet i sitt arbete, såväl som resenärerna och där tror jag att kameran kan spela en viktig funktion, säger Kenny Bungss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer