En stor påle mitt framför gravstenen. Ja, den synen möter en del kyrkogårdsbesökare.
– Jag får rysningar i kroppen när jag kommer hit. Pålarna ser otrevliga och skrämmande ut, ungefär som de hugger ner i graven, menar Rita Kanyo som besöker sina föräldrars grav.
Det är efter olyckan 2011, då en 8-åriga flicka dog efter att en gravsten vält över henne, som arbetet pågår för fullt med att stötta upp lösa gravstenar.
På kyrkogården i Limhamn är det placeringen av en stora pålar, mitt framför gravstenarna, som upprör många.
– Just när man kommer till sin grav och ser en stor påle framför stenen, så man blir ju undrande och orolig, berättar Lillemor Wilhelmsson.
Hon har mött många besökare i sitt jobb som kyrkogårdsarbetare.
– Folk har varit ledsna, blivit arga och varit oförstående. När vi sen tar oss tid och förklarar så har de förstått att det är viktigt med säkerheten, menar hon.
För att förenkla arbetet
Det tar tid att att gå igenom Malmös ca 50.000 gravar. Och det är för att förenkla arbetet som pålarna hamnar just mitt i gravarna.
– Vi har platser där det finns gravstenar rygg mot rygg, där det finns häckar och staket bakom. Där kan vi inte kan sätta pålen bakom stenen, berättar Anna-Carin Forsman från Kyrkogårdsförvaltningen.
Hon är driftchef för kyrkogårdarna i Malmö.
– För att våra arbetare som jobbar med stensäkerhet aldrig ska behöva tveka på hur de ska göra, så har vi sagt att de ska sätta pålen framför stenen.
Pålen kan bli kvar i två år
Och om gravrättsinnehavaren inte åtgärdar gravstenen kan pålen bli kvar i upp till två år. Därefter läggs stenen ner.
– Är det så att om de anhöriga väljer att säkra stenen så tar vi bort pålen så fort det är möjligt, menar Lillemor Wilhelmsson.
– Jag tycker att man kan lösa det här med pålarna på ett finare sätt, tycker Rita Kanyo.
– För det här känns oestetiskt och jag tycker de döda ska vila i fred utan påle mitt i graven.