Organisationen Lund Students for Palestine höll på onsdagen en rundvandring och presskonferens i tältlägret i Lundagård. Den propalestinska tältdemonstrationen i Lundagård måste enligt polisen vara borta innan fredagens doktorspromotion då det bland annat skall skjutas salut i parken för alla nya doktorer. Foto: Johan Nilsson/TT

Palestinaaktivister i Lund oroar studenter

Uppdaterad
Publicerad

Manifestation mot Israel i Lundagård har påverkat studiemiljön och en del studenter känner oro, enligt universitetets säkerhetschef.

– Det vill jag säga. Det är ändå studenter och anställda som har hört av sig på olika sätt om att de är oroliga, säger universitetets säkerhetschef Fredrik Bexell till TT och förklarar att aktivister tagit sig in på omkringliggande institutioner och studiesalar och stört studenter.

– De har gått från hus till hus och framfört budskap via megafon och skrik, helt enkelt.

Studentprotester mot Gazakriget

– De går in och har sitt budskap – vilket de gärna får ha. Vissa upplever det som hotfullt och vissa har ingen åsikt om det, fortsätter han och understryker att inga våldsamheter inträffat.

Den kommande doktorspromotionen är planerad på fredag, vilket innebär att en stor mängd människor behöver kunna vistas i Lundagård på sin väg till Domkyrkan. Polisen har meddelat aktivisterna att tälten måste bort tills dess, rapporterar studenttidningen Lundagård.

Tältmanifestationen kommer annars vara i vägen för promotionen, konstaterar Bexell.

– Något måste ske så vi kan genomföra det på samma sätt som vi brukar göra.

Studenter har satt upp tält, Palestinaflaggor och plakat med krav i Lundagård vid Lunds Universitet. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet