Foto: Gunilla Fritze/SVT

Pall av människohår och skilsmässoryggsäck

Uppdaterad
Publicerad

Det går att göra möbler av avklippt människohår och att förvandla saltvatten till dricksvatten ute till havs.

De visar några unga designers som ställer ut sina produkter på den årliga vårutställningen på Form/Design Center i Malmö.

I kväll är det vernissage för inbjuda gäster i morgon öppnas utställningen för allmänheten.

– Jag har funderat varför vi inte ser människohår som en resurs, som ett användbart och förnyelsebart material, säger Mikkel Garde, som studerat industridesign i Lund i tre år.

Han har skapat en pall med namnet ”S108”, som är gjord i ask och med en sits av garn.

– Jag samlade in avklippt hår i olika färger från frisörsalonger i Malmö och skapade ett garn. Det är ganska grovt men med en fin lyster i en brunmelerad färg, säger Mikkel Garde.

Han vill skapa en diskussion kring materialval och frågar retoriskt:

– Varför accepterar vi hår från djur så mycket lättare än människohår?

Se mer: Här är SVT Nyheters inslag

Fokus på hållbarhet

Erin Karlsson har tagit fram en produkt som hon kallar ”SunDrop”, som är en saltvattenrenare.

– Den kan användas ute till havs där det finns massor av saltvatten men inget dricksvatten. Om solen lyser avdunstar vattnet i behållaren och sedan kan man samla upp kondensen som bildas och får på så viss fram omkring en liter dricksvatten per dag, säger Erin Karlsson.

Hon ser framför sig att hennes produkt ska användas i segelbåtar och i husbåtar, som en ”back-up” källa. 

Vårutställningen på Form/Design Center i Malmö pågår under tio dagar med start den 25 maj. Studenter från Skånes arkitekt- och designutbildningar medverkar och utgångspunkten för flera av dem har varit frågan hur vi ska kunna leva mer hållbart och resurssnålt i framtiden.

Väska för barn med två hem

Andra har tagit fram produkter som de själva har känt ett behov av.

– Jag flyttade mellan mina föräldrars hem när de skilde sig och kände att det skulle behövas en smart väska för barn till separerade föräldrar, säger Tara Dahlin och visar sin ”Bagdrobe”, som är en kombinerad väska och ryggsäck med många fack och som man hänger upp på väggen när den ska packas och tömmas på kläder, mobiltelefon och annat som behöver följa med när man flyttar mellan mammas och pappas hem.

Hanna Lingren vill hylla boken och har gjort en liten, praktisk förvaringsmöbel i trä.

– Den bok man läser för tillfället kan man pausa och lägga överst uppfällt här på taket, längre ner har man sina pocketböcker och här på sidan kan man lägga sina glasögon, berättar Hanna Lindgren.

Extra plats för hemliga böcker

Hon har även gjort ett specialfack som ser ut som ett biktbås, där böcker kan döljas.

– Min tanke att man ska ha böcker här som man inte vill skylta med, lite hemliga böcker, som till exempel ”Fifty Shades of Grey” och tantsnuskböcker.

Möbel är liten men kan rymma många böcker. Den ska få plats i ett litet hem och det ska vara lätt att nå böckerna. Den fungerar bra för personer som sitter i rullstol eller har svårt att sträcka sig efter böcker i en hög bokhylla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.