Poliserna samlas och förbereder sig inför söndagens högerextrema manifestation i Kristianstad. Foto: Johan Dernelius/SVT

Stort polispådrag under Paludans sammankomst i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Från klockan 13 på söndagen fick Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, tillstånd av polisen att hålla ännu en sammankomst. Den här gången i centrala Kristianstad.

Den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan ville först hålla manifestationen på Gamlegården i Kristianstad på söndagen. Men det önskemålet godkändes inte av polisen. I stället har han fått tillstånd att demonstrera vid Residensgatan i centrala Kristianstad.

Polisen hade en gedigen kommendering med ett stort antal poliser på plats i Kristianstad.

Strax efter klockan 13 rapporterade SVT:s reporter att Paludan var på plats och att folk hade börjat samlas i området. Stämningen var då lugn.

Vid 14-tiden ska ett fåtal ha maskerat sig men polisen tog av dem deras masker. Läget var fortsatt relativt lugnt, enligt SVT:s reporter på plats i Kristianstad.

Folk samlas vid Residensgatan i Kristianstad intill Rasmus Paludans manifestation. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Inga personer greps i samband med helgens manifestation i Kristianstad. Ett tiotal personer omhändertogs för störande av ordning.

– Allt har varit lugnt efter omständigheterna. Vi är nöjda med det jobb vi genomförde och vi har inte fått några konfrontationer i samband med detta, säger Robert Loeffel, presschef vid polisen i region syd till SVT Nyheter Skåne på måndagsförmiddagen.

Brände koraner

Upploppen under påsken i bland annat Malmö och Landskrona samt ytterligare fyra svenska städer, har beskrivits som de mest våldsamma i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001. Många poliser skadades i samband med upploppen och hamnade i farliga situationer.

Oroligheterna startadeefter att Rasmus Paludan under sin ”valturné” i Sverige brände kopior av koranen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för en bakgrund på Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.