På väg in till Sverige stoppades Rasmus Paludan av polis. Han fick lämna landet med ett inreseförbud på två år. Foto: Polisen, Håkon Mosvold Larsen/TT

”Han utgör ett allvarligt hot” – polisen om inreseförbudet mot Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan har stoppats vid betalningsstationen på Lernacken. Polisen har meddelat honom ett inreseförbud som gäller i två år.

– Vi bedömer att hans agerande och inresefrihet skulle vara ett hot mot grundläggande samhällsintresse, säger Mattias Sigrfridsson, tf chef för polisområde Malmö.

Polisen har under veckan gjort en samlad bedömning med tanke på vad som har hänt under veckan och ansåg att det var rätt beslut att avvisa honom helt från Sverige.

– Vi har nekat två ansökningar från honom men anser att det inte varit tillräckligt för att hindra att evenemanget skulle genomföras, säger Sigfridsson.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Går inte det här emot yttrandefriheten istället?

Vi ser det som tvärt om. Vi gör vårt yttersta för att skydda de demokratiska värden som finns. Den allmänna sammankomst som vi har nekat tillstånd för idag hade varit en fara för säkerhet och ordning vid evenemanget.

Enligt Rasmus Paludan möttes han vid den svenska gränsen av ett stort antal svenska poliser som gav honom beskedet om inreseförbud.

– Jag tycker att det är de som reagerar mot det jag gör som utgör ett hot.

Enligt polisen gäller inreseförbudet i två år, men Paludan har möjlighet att överklaga till migrationsverket.

Förvaltningsrätten fastställer polisens beslut

Den islamkritiska manifestationen har tidigare nekats av polisen, något som gatukonstnären Dan Park överklagade till Förvaltningsrätten. På fredagseftermiddagen meddelade Förvaltningsrätten att de gav polisen rätt.

Förvaltningsrätten skriver i ett pressmeddelande att mötes- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddade rättigheter och att det därför finns en mycket begränsad möjlighet att vägra tillstånd, men menar att hotbilden är så allvarlig att det motiverar en sådan inskränkning.

– Bedömningen gäller oavsett den plats i Malmö som sammankomsten skulle komma att hållas vid, säger chefsrådmannen Peter Kristiansson i pressmeddelandet.

Rasmus Paludan dömdes tidigare i somras till tre månaders fängelse för bland annat ett rasistiskt uttalande i samband med en demonstration i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet