Försäljningen av begagnade bilar ökar kraftigt i Skåne. Foto: Bernard Mikulic

Pandemieffekten: Allt fler begagnade bilar säljs i Skåne

Publicerad

Försäljningen av begagnade bilar ökar kraftigt i Skåne och i hela landet. Detta är, enligt branschen, en effekt av pandemin och restriktionerna. Försäljningen ökar mest bland kvinnor och i storstäder.

I Skåne har mer än 100 000 begagnade bilar sålts under årets första sju månader- en ökning på 4,4 procent jämfört med samma period förra året. I hela landet är ökningen 7 procent. Försäljningen ökar mest i storstäder och bland kvinnor. Detta enligt färsk statistik från Kvd bil, Sveriges största digitala försäljare av begagnade bilar.

– I storstäderna är det en 20-procentig ökning av kvinnor som köper bilar. Lokaltrafiken vill ju inte att vi åker och många kvinnor inom vården måste ju ta sig till sina arbeten och då behöver man köpa sig en bil, säger Daniel Odsberg, försäljingschef på Kvd bil.

Hemester och halvledar brist påverkar

Bristen på halvledare har lett till att nybilsproduktionen har fått kraftiga förseningar och många väljer då att köpa begagnat istället. Även hemestrandet har lett till att många vill ha bil för att ta sig runt i Sverige utan att åka kollektivt.

– Begagnatbranschen har bra dagar bakom sig och vi ser inte att det ska sluta på överskådlig tid, säger Daniel Odsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.