”När vi kom in i bostaden luktade det mycket unket och ruttet”, står det i polisens anteckningar från husrannsakan. Bland annat ska pappan ha använt det kebabspett som syns till höger för att misshandla sina barn. Målet har nu avgjorts i Hässleholms tingsrätt. Foto: Johan Dernelius/SVT och Polismyndigheten

Pappa i Hässleholm får åtta års fängelse för hedersvåld – misshandlade dotter med kebabspett

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen föll domen mot en pappa som stått åtalad för hedersrelaterat våld riktat mot sin familj. Bland annat ska mannen, som är aktiv i en moské i Hässleholm, ha misshandlat sin dotter med ett kebabspett, hållit sin fru inspärrad i tio år och tvingat sina döttrar att bära slöja. Han döms av Hässleholms tingsrätt till åtta års fängelse.

Pappa vill att barnen ska vara isolerade och inte beblanda sig med svenskar för att lära sig den svenska kulturen”, står det i journalen från socialtjänsten.

2006 anländer en familj till Sverige, på flykt från kriget i Irak. Den äldsta systern har brännskador i ansikte och på händer efter en explosion. Pappan lider av posttraumatiskt stressyndrom(PTSD). Nu ska de bygga sig ett nytt liv i Skåne.

2019 dyker två av familjens sju syskon plötsligt upp på socialförvaltningen i Hässleholm. Där berättar de om ett veritabelt skräckvälde där hederskultur lett till misshandel och dödshot. Döttrarna tvingas bära slöja, annars anser pappan att de är ”horor”.

Under mötet undrar en av de tre närvarande socialsekreterarna om barnen har några frågor. Det har de:

Kommer han hitta oss?”.

På måndagen föll domen mot pappan, som är aktiv i en moské i Hässleholm. Han döms till åtta års fängelse.

Tvingades bära slöja

Rättegången mot pappan, som hävdar att allt är påhittat, inleddes i mitten av januari. Han stod åtalad för grov kvinnofridskränkning mot hustrun samt grov fridskränkning mot fyra av sina barn – här ingår många fall av misshandel, grov misshandel, olaga hot och olaga tvång under perioden 1 januari 2015 – 17 september 2019.

I förundersökningen framgår det att det rör sig om hedersvåld.

– Det pratas mycket om skam. Målsägande beskriver hur de ska agera för att inte dra hem skam till familjen, att han inte ska komma i dåliga dager och så vidare. Så det finns absolut delar av hedersbitar av det här, säger åklagare Malin Paulsson till SVT Nyheter.

Malin Paulsson har tidigare haft många fall gällande grov kvinnofridskränkning. Men det som enligt åklagaren särskiljer detta fall är antalet barn som också har utsatts för grov fridskränkning. Det handlar också om nivån på kontrollen som pappan utövat.

– De ska lyda, de ska ha slöja, de ska ha långärmat och långkjol, ingen form av hud får visas förutom ansikte och fingertoppar. Har de sandaler ska det vara strumpor under och så vidare.

Mamman hölls instängd

Mamman, som varit gift med den åtalade mannen sedan 1987, vittnar själv om att att hon ska ha hållits instängd i tio års tid – hon fick tillåtelse att plugga SFI först när det blev ett krav för att få bidrag. Enda gången hon fick lämna hemmet annars var för att slänga soporna.

Den äldsta dottern har från det hon var tolv tills hon fyllde 21 år tvingats spela handikappad för att hennes pappa skulle få assistansersättning. Någon undersökning av läkare har aldrig skett, eftersom pappan förbjöd det.

Fick missfall

Hoten har enligt familjemedlemmarna inkluderat fraser som ”jag ska hacka er” och ”jag ska mosa er”. Misshandeln inkluderar sparkar, slag och ett kebabspett som pappan ska ha använt mot barnen.

Man fixar kebab med den, av metall, tunn men bred. Han hade den alltid nära. Han slog mig med den också. Jag tror det bara var jag för jag var närmast”, säger ett av barnen i förhör.

Vid ett tillfälle ska mamman i familjen ha blivit så svårt misshandlad att hon fick missfall. I dag bor familjen på skyddat boende.

Mannen har hela tiden nekat till brott. Men hustruns och barnens berättelse får stöd av vad bland andra grannar, skolpersonal och kuratorer berättat.

Fängelse och skadestånd

Mannen döms för grov kvinnofridskränkning mot hustrun och grov fridskränkning mot fyra av sina barn. Lagman Kristina Andersson säger att det med hennes erfarenhet rör sig om ovanligt allvarlig brottslighet och därför har straffet bestämts till det strängaste som går att döma ut.

Mannen ska också betala skadestånd till hustrun och de fyra barnen med vardera 115 000 kronor.

SVT Nyheter har sökt barnens och mammans advokat samt pappans advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer