15-årige Jaafar Mohammad Ibrahim sköts till döds den 9 november. Nu talar hans pappa Mohammed ut om tragedin. Foto: Privat/SVT

Pappan om skjutne 15-åringen: ”Det är en katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

15-årige Jaafar Mohammad Ibrahim sköts till döds vid en pizzeria i Malmö i helgen. En annan 15-åring vårdas för livshotande skador. Nu väljer Jaafars pappa att berätta om den tragiska händelsen.

Blommor och tända ljus pryder trottoaren utanför pizzerian på Möllevången i Malmö där två tonåringar blev skjutna lördagen den 9 november.

En av pojkarna, Jaafar Mohammad Ibrahim, avled av sina skador. Den andra pojken, även han 15 år gammal, vårdas på sjukhus med livshotande skador.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

– Det är en katastrof. Han var ett barn. Vad som än hände så räcker det inte som orsak för att döda, säger Jaafars pappa Mohammed Ibrahim i en intervju med SVT Nyheter Skåne.

Kritisk till polisens beskrivning

Händelsen har fått mycket stor uppmärksamhet. Polisen gick nyligen ut och sade att pojkarna sedan tidigare är kända av polisen.

– Vi känner till dem i kriminella sammanhang även om de är så unga, sade Malmös polismästare Stefan Sintéus till SVT Nyheter i söndags.

 En beskrivning som Jaafars pappa inte känner igen sig i. På frågan om han vet att sonen är känd av polisen säger han:

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger Mohammed Ibrahim.

Önskar att det aldrig behöver hända någon annan

Han beskriver Jaafar som en normal 15-åring, omtyckt av familj, syskon och vänner. Pappan menar också att familjen gjort allt de kunnat för att Jaafar skulle utvecklas på ett bra sätt i samhället.

– Jag ber alla familjer och föräldrar att ta hand om sina barn. Jag önskar att ingen levande själ i detta land ska behöva förlora sitt barn som jag förlorat mitt.

Efter skjutningen och den senaste tidens våldsdåd har polisen utlyst en så kallad nationell särskild händelse, ”Operation Rimfrost”, som ger polisen särskilda befogenheter och resurser för att hantera situationen.

Därför publicerar vi namn och bild på Jaafar Mohammad Ibrahim

15-åriga Jaafar Mohammad Ibrahim sköts ihjäl i lördags i Malmö. Detta mord har väckt stor uppmärksamhet. Det finns ett viktigt skäl att publicera namn och bild vid sådana här nyhetshändelser och det är för att den döda inte ska bli ett anonymt mordoffer. Både mamman och pappan till Jaafar Mohammad Ibrahim har gett sitt samtycke till publicering. Det har varit avgörande för mitt beslut.

Göran Eklund, ansvarig utgivare och redaktionschef SVT Nyheter Skåne

goran.eklund@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Mer i ämnet