Malmös polismästare Stefan Sintéus bekräftar att båda pojkarna var kända av polisen sedan tidigare. Foto: Johan Nilsson/TT

15-åring sköts till döds i Malmö – händelseförloppet filmades enligt polisen

Uppdaterad
Publicerad

En 15-åring är död och ytterligare en 15-åring har livshotande skador efter lördagens skjutning vid en pizzeria på Möllevångstorget i Malmö. Nu bekräftar Malmös polismästare Stefan Sintéus att händelseförloppet filmades.

Det var i går vid 21-tiden som två i nuläget okända gärningsmän öppnade eld mot två 15-åringar vid pizzerian i Malmö. Stefan Sintéus bekräftar nu att båda pojkarna var kända av polisen sedan tidigare.

– De är båda födda -04 och vi känner till dem i kriminella sammanhang även om de är så unga, säger han till SVT Nyheter.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Stefan Sintéus bekräftar också uppgifterna om att skjutningen filmades av övervakningskameror.

– Det är ganska så gott om kameraövervakning på Möllevångstorget så det finns film. Det är något vi tittar på nu.

”Har en del teorier”

Har ni några teorier om vad som ligger bakom skjutningen?

– Det är klart att vi har vissa funderingar och en del teorier men det är ingenting vi kan berätta om nu.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter sköts båda pojkarna utanför pizzerian. En av dem, den som senare avled på sjukhus, ska ha lyckats ta sig in på pizzerian innan han föll ihop.

Under söndagen rapporterar Dagens Nyheter också att polisen fattat beslut om att gå upp i stabsläge och utlysa en så kallad särskild nationell händelse. Regeringen har också beslutat att skicka förstärkningar till Malmöpolisen.

Nationella resurser har tillförts Malmö. Malmö ska inte stå ensamma i detta”, skriver inrikesminister Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Starka reaktioner i Malmö

Den senaste tiden har flera våldsdåd drabbat Malmö och reaktionerna på lördagens dödsskjutning har varit starka bland stadens invånare. Under söndagen tog sig många människor till platsen för att lämna blommor och tända ljus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

Mer i ämnet