Ulf Kristersson och Mikael Damberg. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kristerssons känga till regeringen: ”Agera nu”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson riktar stark kritik mot regeringen efter lördagsnattens våldsdåd i Malmö. Inrikesminister Mikael Damberg vill dock inte svara på kängan.

”Mitt fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser de behöver”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Under lördagskvällen och natten till söndag inträffade flera våldsdåd i Malmö.

  • En bil exploderade på Fågelbacken.
  • Skottlossning på Möllevångstorget där en pojke i 15-årsåldern dog och en annan tonåring har livshotande skador.
  • En kvinna i 25-årsåldern vårdas för livshotande skador efter att ha utsatts för mordförsök vid en busshållsplats.
  • Två män misshandlades på Folkets park – en man i 50-årsåldern har fått allvarliga skador.

I ett inlägg på Facebook skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han är djupt bedrövad över utvecklingen.

Efter de rena avrättningarna i somras, så var vi många som krävde omedelbar mobilisering mot de kriminella gängen och det dödliga våldet. Därefter en höst som istället för 'skjutningar' har präglats av 'sprängningar'. Som i själva verket ofta är rena bombdåd”.

Kritiserar regeringen

Han kritiserar också regeringen:

I ett normalt land hade detta lett till att justitie- och inrikesministrarna hade begärt — och fått — mandat och resurser långt utöver det vanliga, med det uttryckliga syftet att krossa gängen och låsa in mördarna. Eller så hade ministrarna tvärtom tagit på sig det personliga ansvaret för att ha misslyckats med sin allra mest grundläggande uppgift, och avgått.”, skriver han och fortsätter:

I Sverige händer varken det ena eller det andra. Den tafatthet som präglar regeringen är provocerande. Stefan Löfven: Agera! Nu!”.

Damberg: ”Extraordinära åtgärder vidtas”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar nattens händelser i ett mejl till SVT Nyheter:

Det grova gängvåldet och helgens händelser i Malmö är djupt tragiska och extraordinära åtgärder vidtas för att vända utvecklingen. Regeringen står i nära dialog med Polismyndigheten och region Syd kraftsamlar resurser för att utreda gårdagens händelser och öka antalet synliga poliser på gatan i trygghetsskapande syfte”, skriver han och fortsätter:

Nationella resurser har tillförts Malmö. Malmö ska inte stå ensamma i detta. Polisen gjorde också en rad gripanden i förra veckan efter såväl sprängningar i Malmö som dödsskjutningen av en ung kvinna i Råcksta tidigare i höstas. Det finns en stor beslutsamhet inom organisationen. Jag har stort förtroende för polisens offensiv. Tills vi har vänt den här utvecklingen kommer det att kräva beslutsamhet och uthållighet.

Vill inte svara på Ulf Kristerssons känga

Han är dock inte intresserad av att kommentera kritiken från Ulf Kristersson:

Jag har noterat moderatledarens kommentarer. Jag väljer att inte bemöta dem idag. Mitt fokus ligger på att säkerställa att polisen har de resurser de behöver”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.