Foto: TT

Partiledarna oeniga om id-kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Oenigheten var stor om behovet av att ha kvar id-kontrollerna. Det framkom vid gårdagskvällens partiledardebatt i SVT.

Partiledarna var oeniga om behovet av att ha kvar id-kontrollerna för bussar, tåg och färjor över Öresund. De togs bort i veckan.

– Det du gör är att släppa kontrollen utan att veta vad det leder till, sade Moderatledaren Kinberg Batra till Löfven.

SD:s Jimmie Åkesson anklagade regeringen för att ha agerat ”direkt ansvarslöst”. Inte heller KD-ledaren skulle ha tagit bort id-kontrollerna.

Centerledaren välkomnade dock regeringens beslut.

Statsminister Löfven försäkrade att regeringen ser till att det är ”ordning och reda” i migrationspolitiken och uppgav också att polisens gränskontroller ska stärkas nu när id-kontrollerna är borta.

Ilska och humor

Partiledarna visade både ilska och humor i SVT:s partiledardebatt. Hetast blev sammandrabbningen om vårdköerna.

– Titta hur vårdköerna växer. Du borde ligga sömnlös på nätterna, sade Centerledaren Annie Lööf till statsminister Stefan Löfven (S).

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kallade situationen för ”oacceptabel” och hävdade att vården blir sämre på område efter område.

Alliansledarna var kritiska till att den rödgröna regeringen tagit bort den förra regeringens kömiljard, Regeringen anser däremot att kömiljarden inte hjälpte dem som har störst behov av vård. I stället har S och MP tillsammans med V gjort andra vårdsatsningar, vilket V-ledaren Jonas Sjöstedt påpekade. Busch Thor tog då upp sina egna erfarenheter:

– Jag födde mitt andra barn i februari. ”You don`t wanna go there”

Ilsknade till

SD-ledaren Jimmie Åkesson ilsknade till ett par gånger under debatten. Han anklagade statsminister Stefan Löfven (S) för att ”blåljuga” om SD:s budgetförslag.

– Det är inte första gången jag uppfattar att Stefan Löfven står och ljuger rakt av, sade han till TT efteråt.

När debatten kom in på kriminalitet angrep Miljöpartiets Isabella Lövin SD för att ha en riksdagsgrupp med ”högre kriminell frekvens” än befolkningen i stort.

– Ska vi föra debatten på den här nivån, då vet jag inte om jag vill vara med, sade Åkesson.

När partiledarna kom in på skolan uppmanade Liberalernas Jan Björklund sina motståndare att ”sluta tramsa”. V-ledaren Sjöstedt tyckte att Björklund argumenterade ”helt ologiskt”.

Fniss och skämt

Det var också en del fniss och skämt, bland annat när Alliansen anklagade Löfven för att vara tomhänt när det gäller jobbpolitiken.

– Det är fler som varit i rymden, Stefan Löfven, än som har ett trainee-jobb, sade C-ledaren Lööf.

L-ledaren Jan Björklund tog till Bibeln och påpekade att Jesus där kunde mätta tusentals människor med bara några bröd och fiskar.

– Men Stefan Löfven, du är ju inte Jesus.

Het debatt

Efter debatten tyckte Löfven att oenigheten mellan blocken var som tydligast när det gäller vinster i välfärden, men att det också fanns frågor där budskapen starkt liknande varandra, som exempelvis när det gäller polisen. Han tyckte också att tonen i debatten stundtals var hård.

– Men det är så det ska vara, det är inga bekymmer.

Moderatledaren Kinberg Batra anser att Löfven slingrade sig och undvek att ge besked i viktiga frågor. På frågan om hon tyckte att debatten var ovanligt hetsig svarade Kinberg Batra:

– Ibland hettar det till när vi står så långt ifrån varandra och när vi är så många som vill så mycket, men jag tycker att det var bra fart i debatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.