Foto: SVT

Partiledningen avgör Erlandssons framtid

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Erlandssons dagar som SD-kommunalråd i Hässleholm kan vara räknade. Partiledningen avgör hans öde.

Efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden om att Ulf Erlandsson (SD) vägrat betala tillbaka felaktigt utbetalda ersättningar, blir nu kommunalrådets framtid en fråga för Sverigedemokraternas högsta ledning.

– Jag har lyft det med vår partiledning och avvaktar deras besked. Det är så pass allvarligt att vi inte kan hantera det på lokal nivå, säger Patrik Jönsson (SD), regionråd.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Tycker du att Ulf Erlandsson ska avgå?

– Jag har min uppfattning klar men vill inte kommentera utan avvaktar tills vi kan ge ett besked på onsdag morgon, säger Patrik Jönsson.

På tisdag kväll har Sverigedemokraterna i Hässleholm ett gruppmöte där fullmäktigeledamöterna ska få ge sin syn på saken.

– Det är rimligt att samtliga fullmäktigeledamöter får tycka till men vi vill ha objektivt utlåtande från partiledningen vad man tycker i frågan, säger Patrik Jönsson.

Patrik Jönsson, Sverigedemokraternas regionråd. Foto: SVT

Vad tycker du är allvarligast av det som SVT Nyheter Skåne har avslöjat om Ulf Erlandsson?

– Det är allvarligt, även om man inte blir formellt återbetalningsskyldig, så är det styrkt att utbetalningar gjorts på felaktiga grunder. Om man då inte vill göra rätt för sig och betala tillbaka så skadar det förtroendet gentemot väljarna och allmänheten, säger Patrik Jönsson.

Hur pass väl informerad är partiledningen?

– Det finns ganska många artiklar i ärendet och jag har också gett min bild av situationen. Jag har lyft frågan med partisekreteraren Rickard Jomshof. Hade ett kort samtal med honom igår, säger Patrik Jönsson.

Han tillägger att han inte vet om att allt som media har rapporterat om Ulf Erlandsson är sant.

Vad är det som du inte tror är sant?

– I reportaget om Hästveda gjuteri står ord mot ord. Det är svårt att avgöra. Då är det lättare att ta del av handlingarna kring ersättningarna där det ändå finns en omfattande revisionsrapport.

Vi avslöjar idag att Ulf Erlandssons aktiebolag UK Lantbruks AB har förbrukat sitt aktiekapital, har du sett det?

– Det är helt nya uppgifter för mig. Det här är också uppgifter som måste också värderas i ärendet. Jag har fått en bild av motsatsen, att det är en verksamhet som är välmående. Jag har inte resurser att själv gräva i verksamheten. Men visst är det besvärande, säger Patrik Jönsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet