Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Thomasson på Skånetrafiken tror att kontrollanternas synlighet bidrar till en hög betalningsmoral bland bussåkarna. Foto: SVT

Påstigning via bakdörren ger fler tjuvåkare på bussen

Publicerad

På vissa av Skånetrafikens busslinjer kan passagerarna välja att gå på via bakdörrarna, där man inte behöver visa sin biljett för chauffören. Det lockar fram fler tjuvåkare. Därför sätter Skånetrafiken nu in fler biljettkontroller.

Att åka utan giltig biljett har blivit både enklare och vanligare för Skånetrafikens bussåkare. Störst ökning av tjuvåkare är det på bussarna där det är möjligt att gå på utan att visa sin biljett för chauffören. 

Skånetrafiken har generellt en hög betalningsmoral bland sina resenärer men är medvetna om att tjuvåkningarna nu ökar. Över 1500 personer i månaden har hittills i år blivit tagna av en kontrollant. Det är 12 procent fler än snittet förra året.

Jobbar proaktivt mot tjuvåkningarna

Under lång tid har Skånetrafikens arbete varit förebyggande genom många biljettkontroller i förhållande till sin trafik. Det är ett arbetssätt som intensifieras när det införs fler linjer där biljettkontrollen inte går via chauffören.

– Syftet kommer fortfarande vara synlighet. Att göra många kontroller, kanske fler kontroller på sådana linjer. Vi ser också att kontrollanterna har röda jackor på sig just ur ett synlighetsperspektiv. Så vi arbetar likadant. Vi tror på proaktivitet och synlighet och att det ger effekt i slutändan, säger Mikael Thomasson, chef Företag & Partners på Skånetrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer