Idén kommer från Köpenhamn och Skåne blir först i Sverige med att införa den bärbara pumpen.
– Det ger våra patienter en helt annan frihet. De kan röra på sig och till exempel fika på stan. Målet är att erbjuda alla patienter det så småningom. I förlängningen kommer en del patienter att kunna vara hemma i stället för på sjukhuset, säger Inger Axelsson, enhetschef på onkologiavdelning 87 på SUS.
Erbjudande och valmöjlighet
Att kunna vistas utanför sjukhuset och till exempel spendera mer tid med familjen eller kunna gå en promenad och fika ger framför allt mindre sjukdomskänsla.
Det kan även finnas andra fördelar med ökad rörlighet för patienterna. Fysisk aktivitet förbättrar cirkulationen och ämnesomsättningen,minskar smärta och ger ökat välbefinnande. Rörelse ger även mindre illamående i samband med behandling.
Bara för dem som vill
Den nya tekniken innebär att personalen behöver lära sig inställningar och felsökningar på pumpen. Patienterna som använder pumpen ska kunna ringa till avdelningen för rådgivning.
Men det är inte alla patienter som kommer kunna få behandling hemma. Det beror på hur sjuk man är och hur trygg man känner sig med att sköta de kontroller som måste göras.
Venkateter
En venkateter är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl. Via denna doseras läkemedel ut i blodbanan.