Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katharina Ornstein, chefläkare vid Ystads lasarett, berätta om VRE-utbrottet på sjukhuset i klippet ovan. Foto: Emilio Garro/SVT

Flera patienter på Ystads lasarett smittade av resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Sju patienter har konstaterats smittade av den resistenta bakterien VRE på Ystads lasarett. De smittade är isolerade från andra patienter och ett smittspårningsarbete är igång. Lasarettet skärper nu hygienrutinerna.

I förra veckan hittades de första fallen av VRE på kirurgi- och urologiavdelning 1 vid Ystads lasarett, enligt Ystads Allehanda. Sammanlagt har nu totalt 7 patienter konstaterats smittade av bakterien.

Vancomycinresistenta enterokocker, VRE, är en grupp tarmbakterier som är eller kan bli resistenta mot alla kända antibiotika.

– Att få ett utbrott av en resistent bakterie, som VRE är allvarligt. Det kan vara allvarligt för den som drabbas, säger chefläkare Katharina Ornstein.

Smittan spåras

Proverna från Ystads lasarett har nu skickats till Folkhälsomyndigheten som ska utreda om det finns något samband mellan dem.

– I slutet av nästa vecka väntar vi svar på om patienterna smittats på lasarettet eller om de kommit hit med smittan, säger Katharina Ornstein, till Ystads Allehanda.

Sedan utbrottet har sjukhuset skärpt sina hygienrutiner, menar Katharina Ornstein. Lasarettet har även kontaktat patienter som varit inneliggande den senaste månaden.

I de flesta fall är bakterien däremot inte farlig för den smittade och ingen av de sju patienter som i dagsläget har smittats är sjuka.

– De är smittbärare. Det är ingen som är sjuk. Det är väldigt ovanligt att man blir sjuk av den här bakterien.

Viktigt att få bort

Men en antibiotikaresistent bakterie är inget som får vara i en sjukhusmiljö, menar Katharina Ornstein. Nu jobbar Ystads lasarett med att isolera utbrottet.

– Just den här bakterien kan vara svår att få bort ur miljön, så man vet att utbrottet kan fortsätta en längre tid. Det är därför man absolut ska ta tag i det direkt. Och för de enstaka patienterna som kan bli sjuka av bakterien.

Vancomycinresistenta enterokocker, VRE, är en grupp tarmbakterier som är resistenta mot Vancomycin, ett viktigt antibiotikum.

Bakterierna sprids lätt i sjukhusmiljö då de kan bli resistenta mot alla kända antibiotika. Det gör att de kan överleva länge i miljöer där antibiotika används, till exempel på sjukhus.

Infektioner med VRE uppstår framförallt hos svårt sjuka personer som till exempel genomgått kirurgiska ingrepp eller har nedsatt immunförsvar.

När VRE finns på en sjukhusavdelning kan det lätt ske en smittspridning till andra patienter på avdelningen om de hygieniska rutinerna sviktar. Som smittbärare blir man oftast inte sjuk men det kan ta lång tid innan man blir av med bakterien.

Här kan du läsa mer om VRE.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.