Hör Pauline Lindborg berätta om hur hon ser på ordet ”tjock” och hur hon sedan barndomen kämpat med att acceptera sin kropp. Foto: Marie Hald/Moment Agency

Pauline om kroppshetsen: ”Jag kämpar varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Pauline Lindborg i Lund har levt med kroppshets sedan hon var liten. Från tidig ålder gick hon på olika dieter och hon har fått sin vikt kommenterad många gånger. Nu kämpar hon för att acceptera sin kropp och må bra psykiskt.

– Jag har alltid känt att jag varit fel, säger hon i dokumentären Fat front.

Redan som barn kände kroppsaktivisten Pauline Lindborg att hon inte passade in.

– Jag har länge mått dåligt över min kropp. När jag var yngre fick jag handla vuxenkläder medan mina klasskompisar fortfarande handlade barnkläder. Det var jobbigt.

Idag jobbar Pauline Lindborg med självacceptans, samtidigt som hon delar med sig av sina erfarenheter på sociala medier.

– Jag brukar jobba med att göra utmaningar. Ett exempel kan vara att man inte är bekväm med att ha bara ben, då kan man jobba med det genom att först gå med bara ben hemma, sen ett varv runt huset och till slut kanske till stranden eller affären.

Sociala medier påverkar

Johanna Kling är psykolog och doktor i utvecklingspsykologi. Hon har forskat i kroppsuppfattning hos unga vuxna och menar att kroppsmissnöje är vanligt.

– I forskningen ser vi att det finns tre stora påverkansfaktorer som avgör hur man förhåller sig till sin egen kropp: föräldrar, jämnåriga och media.

– Det finns också forskning som visar att desto mer tid man spenderar i sociala medier, desto mer kroppsmissnöje upplever man.

För att hjälpa någon som upplever kroppsmissnöje tycker Johanna Kling att man ska försöka ta bort fokus från utseendet. Det kan också hjälpa att titta på bilder av olika typer av kroppar.

– Att exponeras för olika sorters bilder på kroppar och utseenden skapar en större acceptans.

Aldrig nöjd

Pauline Lindborg menar att hon varje dag fortsätter kämpa för att inte hata sin kropp. Men idag har hon hittat verktygen för att börja acceptera sig själv.

– Vi är inte gjorda för att vara nöjda och som människa vill man alltid utvecklas och jobba framåt. Men jag vill lära mig att acceptera mig själv.

Se mer om Paulines resa i dokumentären Fat front på SVT Play eller på SVT1 tisdag den 18 augusti klockan 21:00.

Tips: Så kan du motarbeta kroppshets

• Försök att inte fokusera så mycket på utseendet och prata istället om kroppen ur ett mer funktionellt perspektiv.

• Undvik att kommentera andras kroppar och utseenden, varken positivt eller negativt.

• Exponera dig själv för olika typer av bilder på kroppar och utseenden till exempel genom vilka konton du följer på sociala medier.

Källa: Johanna Kling, psykolog och doktor i utvecklingspsykologi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.