Malmöbo döms för hundratals sexualbrott mot barn utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man döms i Malmö tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för grova sexualbrott, där majoriteten av offren varit barn under 15 år. Han döms för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott. Brotten har begåtts mot pojkar och flickor i fyra världsdelar, där han fått offren att utföra grova sexuella handlingar mot sig själva.

29-åringen har under flera år videochattat med barn och ungdomar över internet från bland annat USA, Argentina, Australien, Tyskland, Estland, Skottland, England, Irland, Danmark och Belgien. Åtalet mot mannen bestod av över 200 åtalspunkter mot 42 målsäganden.

Hotade att sprida bilder

Enligt åtalet består de flesta brott i att 29-åringen fått offren att utföra grova sexuella handlingar på sig själva medan gärningsmannen tittade på.

Han har i samband med det spelat in en videoupptagning av handlingen. Sen har han hotat brottsoffren med att sprida videor eller bilder vidare på de sexuella handlingar de utfört.

Omfattande utredning i flera länder

Förundersökningen kring målet har varit omfattande då den bland annat bestått i identifiering av offer samt förhör med offer utomlands. Bevisningen består även av innehållet i 29-åringens dator med fyra hårddiskar, chatthistorik samt webbhistorik från internet och Darknet-sidor.

29-åringen har förnekat till brotten och menar på att han deltagit i ömsesidiga rollspel med brottsoffren och inte vetat att de varit unga, något som tingsrätten inte tycker är trovärdigt, enligt domen.

Tidigare dömd för sexualbrott

Mannen dömdes 2021 i hovrätten för 125 sexualbrott mot barn i Sverige och avtjänar redan ett fängelsestraff på åtta och ett halvt år. Eftersom han redan sitter i fängelse, har det tagits i beaktning i fredagens dom:

”Straffvärdet för den samlade brottsligheten motsvarar tio års fängelse”.

– Vid en första anblick kan det framstå som märkligt att fängelsestraffets längd blev så mycket kortare i förhållande till det höga straffvärdet men det finns en förklaring till det, säger rådmannen Håkan Olaussen i ett pressmeddelande.

29-åringens advokat Ulf Frisell menar att påföljden är för hård och att de överväger en överklagan till hovrätten.

Mannen har varit frihetsberövad sedan 2019. Han ska betala skadestånd på närmare två miljoner kronor till brottsoffren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.