Arkivbild. Foto: SVT

Pedofil kan få adoptera

Uppdaterad
Publicerad
Socialnämnden i Helsingborg föreslår att en man dömd för sexuellt utnyttjande av barn ska få adoptera en 10-årig pojke.

Utöver den domen har mannen, som är i 60 årsåldern, varit misstänkt för våldtäkt mot ett annat barn. Sammanlagt är han dömd för 90 brott, mest handlar det om ekonomisk brottslighet.

Trots det här så förordar alltså socialnämnden i Helsingborg att mannen ska få adoptera en 10-årig pojke som han är styvpappa till, skriver Helsingborgs Dagblad.

Pojkens mamma har nyligen avlidit. Hon ville att mannen skulle få adoptera.

”Utreder noga”

Ordförande för socialnämnden i Helsingborg vill inte kommentera det enskilda fallet, men framhåller att nämnden går igenom alla fall och utreder dem noga innan beslut tas.

– Jag kan inte svara för hur tjänstemännen hanterar fallen. Socialnämnden gör grundliga bedömningar i alla ärenden, och beslut tas utifrån de förutsättningar som finns vid det tillfället, säger Anders Lundström (KD) till TT.

TT: Ser du någon anledning att se över det här specifika beslutet igen?

– Beslutet är taget och yttrandet har redan skickats vidare till tingsrätten som tar sitt beslut.

Efter kommunens beslut om att en man som dömts för sexbrott mot barn anses vara en lämplig adoptivförälder så anmäler Helsingborgs socialdirektör, Dinah Åbinger, Helsingborgs socialtjänst till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Jag kan bara konstatera att det är en svag utredning. Det finns frågor som inte är fullt ut beskrivna och utredningen borde ha återremitterats till familjerätten redan innan den nådde nämnden. Med anledning av det så anmäler jag oss själva till IVO, säger hon till TT.

”Borde ha stoppat det”

Dinah Åbinger ångrar att den bristande utredningen om adoption överhuvudtaget hamnade på nämndens bord.

– Jag borde ha stoppat det. Men det fanns omständigheter som gjorde att det ändå gick vidare dit även om jag inte vill gå in på vilka. Det är bäst om IVO granskar ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer