Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiken Peggy är en av hundarna som ska lära sig att nosa upp fruktträdskräfta. Foto: SVT/Johan Dernelius

Peggys nos ska rädda landets äppelodlingar

Uppdaterad
Publicerad

Hundar kan vara lösningen på svenska äppelodlares största problem – fruktträdskräfta.

– Vi har hundra som stoppar inflödet av narkotika i landet. Vi vill att våra hundar ska stoppa inflödet av fruktträdskräfta, säger Larisa Gustavsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskare, äppelodlare och åtta hundekipage ska under två år samarbeta i projektet.

– Vi gör en enkät bland äppelodlare om vilka problem de har och varje år ligger kräftan på första plats, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef vid Kiviks musteri:

– I andra länder använder man bekämpningsmedel, men inte i Sverige. Så vi måste bekämpa den på ett annat sätt. Det ska vi försöka med det här projektet.

Förstör odlingar

Larisa Gustavsson har forskat om fruktträdskräfta i tolv år och vittnar om hur problemet ökat för varje år. Sjukdomen finns latent i plantorna redan när de importeras från länder som Nederländerna och Belgien.

Ett par år efter att plantorna satts i jorden kan sjukdomen blomma ut och förstöra stora delar av odlingarna.

Fruktträdskräfta är svenska äppelodlares största problem. I andra länder använder odlare bekämpningsmedel. Foto: Johan Dernelius

Hundinstruktören Marie Koenen ska leda arbetet med att utbilda åtta hundekipage i att nosa upp svampen som sprider sjukdomen. Hon har tidigare genomfört andra udda uppdrag, som att lära hundar att nosa upp ägg till invasiva sniglar.

Hundarna ska inte bara jobba med fruktträdskräftan. De ska också tränas på att söka upp sorkar som orsakar skador på äppelodlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.