Foto: Scanpix

Percy fick 100.000 i böter för glassbilsattack

Uppdaterad
Publicerad

100.000 kronor får byggherren Percy Nilsson böta för sin attack mot en glassbil i somras.

– Det var en väldigt hård dom, säger Percy Nilsson till Sydnytt. Jag vet ju vad jag har gjort men jag tycker också att Hemglass har burit sig illa åt och kränkt mig under en längre tid.

Han har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga utan vill först rådgöra med sin advokat.

Tingsrätten anser att Percy Nilsson har gjort sig skyldig till skadegörelse.

Anledningen till att det blir ett så högt bötesbelopp är Percy Nilssons höga inkomster. Domen är på 100 dagsböter vilket för de allra flesta svenskar skulle betyda betydligt mer beskedliga summor. Men för Percy Nilssons del blir det alltså 100.000 kronor.

Percy Nilsson döms dessutom att betala 2.521 kronor i skadestånd till glassbilsbolaget och 500 kronor till brottsofferfonden.

Inte nödvärn

Nilsson har själv hävdat att han agerade i nödvärn efter att en längre tid ha känt sig störd at hemglassmelodin, en argumentation som inte köps av tingsrätten.

”Ett ofredande består i att någon handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud eller annat hänsynslöst beteende eljest ofredar annan. Chaufförens syfte med att spela melodislingan har varit att signalera sin ankomst till platsen och fresta till glassköp, inte att störa”, skriver man i domen.

Det var en dag i slutet av juli som Percy Nilsson attackerade glassbilen med en borrmaskin. Han hade tröttnat på att bli ”terroriserad” av glassbilsmelodin.

Egen ansökan

Glassbilen kördes av en ung sommarjobbande flicka berättade under rättegången att hon blev rädd och chockad av händelsen. Hon blev stående på platsen i flera timmar och orkade dagen efter inte gå till jobbet.

I rättegången vittnade andra glassbilsförare att de även tidigare har känt sig hotade av Percy Nilsson.

I efterspelet till incidenten har Percy Nilsson själv ansökt om att få starta försäljning från ambulerande fordon i Vellinge. Fordonet ska annonsera sin ankomst med melodislingor.

Syftet med ansökan är att försöka visa att ljudannonsering är tillståndspliktigt.

Hemglass försäljningschef Anders Bengtsson förklarar i ett pressmeddelande att han är nöjd med domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.