Foto: TT

Personalbrist orsak till färre operationer

Publicerad

Ett tiotal operationssalar står oanvända på Skånes universitetssjukhus eftersom det inte finns tillräckligt mycket personal.

– Patienter gråter när de får besked att de kan få vänta över ett år på operation, berättar Lars Malmberg, chef för urologen vid Skånes universitetssjukkhus.

På Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund görs dagligen omkring 130 operationer. Samtliga 67 operationssalar behövs men just nu används bara 58 eftersom det saknas operations- och anestesisjuksköterskor.

Det medför stort lidande för bland annat män som fått svåra komplikationer efter prostatacanceroperationer.

– De kan bli inkontinenta och läcka upp till en liter urin varje dygn berättar, överläkaren Lars Malmberg. Många blir förtvivlade när de får besked att de måste vänta länge på en operation.

Han har skrivit brev till ett 70-tal patienter, men många ringer eller tar personlig kontakt med honom.

– Många av dessa patienter känner att de knappt orkar med att vänta upp till ett och ett halvt år på en operation. För mig är det väldigt pressande och svårt att hantera.

Skickas till andra sjukhus

Sjukhuschefen Björn Eriksson konstaterar också han att regionen har resurserna för att utföra betydligt flera operatoner än vad som faktiskt görs i dag.

– Det är beklagligt. Vi får skjuta upp och skicka patienter till andra sjukhus.

Lars Malmberg arbetar för att öka samarbetet mellan SUS och andra sjukhus med större möjligheter att operera. Ett 25-tal av Malmöpatienter skickades under förra året till bland annat Linköping och Örebro. SUS har också kontakter med sjukhus i Göteborg och i Växjö.

– Att operera på andra sjukhus är ett omak vi helst skulle bespara patienterna, säger Björn Eriksson. Men som det är i dag får vi antingen flytta operationen eller så får patienten vänta.

Höga krav

Det finns dock operationer som endast utförs i Malmö. Dit hör implantatoperationer där en konstgjord slutmuskel sätts in i urinröret som förhindrar att män läcker urin. Under en tid har det varit totaltstopp för dessa operationer, men de kom igång igen under den gångna veckan.

– Men nu har vi en lång kö, konstaterar Lars Malmberg.

Enda möjligheten att få igång alla operationssalar igen är att få personalen att stanna kvar, poängterar han också.

– Vi måste fråga oss varför personalen slutar. Hur kan vi få dem att trivas bättre på jobbet?

Ett sätt att få behålla personalen är att ta in fler undersköterskor, vårdbiträden och medicinska sekreterare i vården för att avlasta sjuksköterskor och läkare, säger sjukhuschefen Björn Eriksson.

– Sedan arbetar vi för att organisera vården så effektivt som möjligt.

Det är dock ett långsiktigt arbete att få igång nya sjukhusrutiner, så sannolikt dröjer det innan samtliga operationssalar är igång på SUS med full bemanning.

– Kraven på dem som jobbar på en operationsavdelning är helt enkelt för höga, säger Lars Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.