Peter Madsen har försökt rymma från fängelset Foto: NILS MEILVANG/TT

Peter Madsen har gripits efter flyktförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Morddömde Peter Madsen försökte på tisdagsförmiddagen rymma genom att ta en person som gisslan och hota med att han hade en bomb. Tre timmar senare var dramat över. Polisen twittrade att den förrymde fången var gripen.

Det var vid 10-tiden på tisdagen som Peter Madsen, som dömts till livstids fängelse för mordet på Kim Wall,  lyckades fly från högriskfängelset Albertslund. Enligt danska Ekstrabladet tog Madsen en kvinnlig psykolog som gisslan. Enligt tidningen hotade Madsen med något som såg ut som en pistol.

Efter flyktförsöket inleddes en stor polisaktion på platsen. Ekstrabladets utsände rapporterade att både bombskydd och polisens aktionsstyrka fanns på plats. Tidningen skriver att Madsen tidigare har hållits isolerad eftersom det funnits misstankar om att han skulle försöka fly.

Bombstyrkan på plats

Peter Madsen lyckades ta sig ut från fängelset, där sexualförbrytare och mördare sitter, genom att hota med att han hade en bomb på sig. Bombstyrkan tillkallades med en bombrobot.

– Det är danska BT som skriver om någon form av bälte och det pratas om att han ska lyckats ta sig ut från fängelset genom att hota om att han har en bomb på sig och därför är det danska bombskyddet på plats, säger SVT Skånes reporter Ylva Esping som också rapporterade från rättegången när Peter Madsen stod åtalad och dömdes för bland annat mord.

Peter Madsen gripen

Efter flykten befann sig Madsen utanför fängelset omringad av skarpskyttar som siktade på honom. Samtidigt skickades en polisens förhandlare fram till honom.

Dansk polis twittrade så småningom ut att en man var anhållen efter flyktförsök men namngav inte personen. Vid 13-tiden twittrade polisen att insatsen var slut och den gripne ivägtransporterad.

Ekstrabladet skriver att Peter Madsen är gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.