Peter Mangs vid rättegången

Peter Mangs-målet till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Målet mot serieskytten och dubbelmördaren Peter Mangs får en fortsättning i hovrätten. Han dömdes till livstids fängelse av tingsrätten men både försvarare och åklagare har överklagat domen. Själv hävdar han att han är oskyldig.

Han åtalades på en lång rad punkter. Flera ogillades, men han fälldes till slut för två mord och fem mordförsök av en enig tingsrätt, till stor del genom teknisk bevisning.

-Vi delar inte tingsrättens bedömning när det gäller bevisfrågorna, säger hans försvarare Jesper Montan.

I överklagandet anser han att bevisningen för att Peter Mangs befunnit sig på någon av brottsplatserna är exceptionellt svag.

-Han har varit klar i att överklaga. Det har inte varit någon annan diskussion och vi har gått igenom det med honom ganska noga, säger Montan.

Peter Mangs greps i november 2010 och åtalades i våras för tre mord och tolv mordförsök.

Åklagarna överklagar på de flesta åtalspunkter. Det innebär att det mesta som Mangs åtalats för prövas på nytt. I vissa av de fall han dömts för kräver åklagarna en skärpning av brottsrubriceringen.

-Vi har överklagat de flesta punkter som ogillats. Det har inget med påföljden att göra utan det är bättre att hovrätten tar ställning till alltihop, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.