Mats Öberg ligger nersövd i Bangkok Foto: FOTO PRIVAT

Pingis ska spela hem pengar till sjuke Mats

Uppdaterad
Publicerad

Mats Öberg från Eslöv ligger sjuk och nersövd på ett sjukhus i Bangkok. Idag kraftsamlar hans pingisklubb Eslövs AI för att samla in pengar så han kan flygas hem.

Det var för två veckor sen som Mats Öberg åkte på semester till Thailand.

Innan avresa kände han sig sjuk.

– Han hade en infektion i kroppen, han hade varit hos läkaren här och fått penciillin, berättar Lars Linder som är en nära vän till familjen.

När Mats Öberg väl landade i Bangkok kollapsade han och fördes till sjukhus.

– Han kräktes blod och drabbades av en blodförgiftning. Även hjärtat blev påverkat. Nu har han också fått en stroke, säger Lars Linder.

Mats Öberg är i så dåligt skicka att han ligger nersövd.

Familjens försäkringsbolag Trygg Hansa vill inte stå för kostnaderna att flyga hem Mats Öberg.

– De säger att han åkte iväg med ett vårdbehov, men läkaren avrådde honom inte från att åka iväg, säger Mats son Rasmus Öberg, till Aftonbladet.

På Trygg Hansa vill man inte kommentera det enskilda ärendet på grund av sekretess.

– Det jag kan säga rent generellt är att om man har en kronisk sjukdom eller är akut sjuk med vårdbehov, då är det inte säkert att försäkringen gäller, säger Håkan Franzén som försäkringsexpert på bolaget.

Halv miljon räcker inte

Nu samlar företag, familj och privatpersoner in pengar för att täcka kostnaderna. Hittills har det kommit in en halv miljon, men det räcker inte.

Därför arrangerade pingisklubben, där Mats Öberg är en profil, på söndagen en insamlingsdag för att få in mer pengar. Det blir uppvisningspingis och försäljning och allt överskott går oavkortat till insamlingen.

Lars Linder som arrangerat det hela drivs av viljan att hjälpa sin vän Mats Öberg och hans familj som han menar befinner sig i en hemsk kris.

– Vi ska försöka så mycket vi kan med all vår kärlek att försöka få in så mycket pengar som möjligt till att hjälpa dem, säger han.

Vad kommer pengarna att användas till?

– Det går ju till sjukvårdskostnader och framförallt att hitta en väg att få hem Mats till Sverige för det är det familjen önskar allra mest just nu, säger Lars Linder.

Cirka 60.000 kronor under söndagen

I pingishallen var under eftermiddagen ungefär 300 vänner och bekanta på plats. Några köpte fika och lade på bud på bland annat tvålar, konstverk i glas och tavlor från lokala konstnärer.

– Vi har gjort en grov uppskattning och kommit fram till att vi fått in ungefär 60.000 kronor, säger Lars Linder.

Strax efter klockan 15 inledde han insamlingen med att gå upp på en scen och berätta om sin långa vänskap med Mats Öberg.

– När en vän är i kris – då ställer man upp, säger han.

”Ring en läkare”

Tygg Hansa har inga tydliga riktlinjer för när försäkringen slutar att gälla om man är sjuk innan avresa. 

– Är man lite snuvig så är det vanligtvis inga problem. Men om man känner att man är på väg att bli rejält sjuk eller om man har barn som till exempel får ont i öronen, då ska man kontakta en läkare eller ringa sitt försäkringsbolag, säger Håkan Franzén.

Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.

– Det är klart att det är fruktansvärt att hamna i den situation som Mats Öbergs familj är i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.