Foto: SVT Bild/Malmö reptilcenter

Pippi Långstrumps papegoja är död – flyttade från Malmö 2016

Uppdaterad
Publicerad

Papegojan Douglas, mer känd som Rosalinda i filmen Pippi på de sju haven, dog under lördagen. Han bodde på Malmö reptilcenter under tio år av sitt liv, men levde de sista åren på ett zoo i Tyskland.

Den skådespelande papegojan hade ett innehållsrikt liv. Han kunde steppa. Han hade en vokabulär på 50 ord.

Men det var inte bara därför som han var känd. Han blev nämligen föremål för rubriker och engagemang när han under våren 2016 hotades av vräkning från Malmö Reptilcenter i Folkets park. Jordbruksverkets nya regler gjorde gällande att buren behövde vara större, något som Reptilcentret inte kunde tillgodose.

– Aror ska ha en bur på trettio kvadratmeter, och det kan vi inte ge honom här, sa Frank Madsen, som äger reptilcentret, till SVT Skåne i april 2016.

Alternativen såg då dystra ut: papegojan måste avlivas eller flytta.

Detta engagerade såväl allmänheten som djurparker runt om i Europa. Till slut föll valet på Karlsruhe zoo i Tyskland. Där fick Douglas och hans livspartner Gojan en bur på 70 kvadratmeter och ett varmt välkomnande av stadens borgmästare till tonerna av en barnkör som sjöng Pippis ledmotiv på tyska.

När Douglas lämnade Malmö sa hans vårdare Frank Madsen såhär:

– Vi har ju jobbat ihop i tio år. Han har suttit där varje morgon och sagt goddag när jag kommit in. Så självklart blir det tomt.

Douglas blev 51 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer