Foto: SVT

Åklagaren: ”Ser fram emot att lägga fram bevisningen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort pressuppbåd mötte åklagaren på torsdagsmorgonen inför starten av rättegången.

Morgonen inleddes med att åklagaren i detalj går igenom vad man anser har hänt ombord på ubåten Nautilus den 10e och 11 augusti i fjol.

SVT Nyheters reporter Ylva Esping rapporterar live från Köpenhamns tingsrätt och berättar bland annat att det i polisens efterforskningar inte finns några tecken på annat än kortvariga och professionella kontakter mellan Kim Wall och Peter Madsen innan händelsen.

De två hade diskuterat en möjlig intervju tidigare och den 10e augusti pratade den svenska journalisten med Madsen och fick klartecken för en interjvu. Samma kväll steg hon ombord på ubåten.

Kontakt med pojkvännen

Rätten visas en detaljerad film om hur ubåten ser ut innefrån och får följa den sms:konversation som Kim Wall hade med sin pojkvännen senare  samma kväll från ubåten. Hon har bland annat skrivit att hon älskar honom.

Tio dagar senare flöt Kim Walls bål i land. En bild på hennes bål visas i rätten men inte för de anhöriga.

Rätten får också höra  kommunikation med Peter Madsen ombord på Nautilus. Han uppmanas ta kontakt med så snart han har mobiltäckning. Ubåten saknade transponder men man har trots allt kunnat göra en rekonstruktion över ubåtens färd under natten innan den dök upp på förmiddagen 11 augusti igen.

Blod från Wall fanns på Madsen

När Madsen anländer till hamnen i Dragör samma dag anhålls han av polisen och förmiddagens bevisning berättas att Madsen vid gripandet hade blod på sin näsa som senare visade sig komma från Kim Wall.

– Madsen genomgick rättsmedicinsk undersökning efter gripandet där han verkade lugn efter händelsen, säger åklagaren.

Förundersökningen som ska gås igenom under dagen består av 5000 sidor utredningsmaterial.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer