Østre landsret i Köpenhamn har kommit fram till att en före detta Malmöbo har förberett ett terrordåd i Köpenhamn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare Malmöbo förberedde terrordåd i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare Malmöbo är skyldig till förberedelse av ett terrordåd i Köpenhamn för fyra år sedan, slår en dansk hovrätt fast. Han har tidigare dömts till tolv års fängelse av Köpenhamns tingsrätt, men överklagade domen.

Hovrätten Østre landsret dömer honom till samma straff som han tidigare dömts till av Köpenhamns tingsrätt. Mannen har genomgående nekat till brott.

Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att det är klarlagt att mannen var knuten till terrorrörelsen IS. Däremot är det klarlagt att han dagen innan han kom till Köpenhamn lade ut ett videoklipp med sig själv på Facebook, som handlade om jihad och om att offra sig för profeten.

Svavel från tändstickor

Planen var att tillsammans med en annan man tillverka en bomb av svavlet från 17 000 tändstickor. Den andre mannen blev stoppad vid den dansktyska gränsen och hade bland annat knivar, tändstickor, fyrverkerier och walkietalkies med sig i bagaget.

Den i dag 33-årige mannen har varit bosatt i Malmö och varit åtalad för terrorbrott efter en anlagd brand i en föreningslokal där, men friades i Malmö tingsrätt i april 2017. Samtidigt fastslog domstolen att mannen sympatiserade med terrororganisationen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.