Branden i lokalen på Norra Grängesbergsgatan blev kraftig. Foto: Polisen/SVT

30-åring i rätten misstänkt för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleds rättegången mot den 30-årige man som är misstänkt för att ha tänt eld på en arabisk föreningslokal i Malmö i höstas. Ett terrorbrott av en IS-anhängare enligt åklagaren. Men mannen nekar till alla anklagelser.

På kvällen den 11 oktober i höstas hölls en fest i en shiamuslimsk samlingslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Efter att de sista gästerna gått krossades flera rutor och en man slängde in två bensinfyllda molotovcocktails genom fönstren. Det uppstod omedelbart en häftig brand som pågick in på morgontimmarna.

Tidig terrormisstanke

Det fanns redan från början misstankar om att det handlande om ett terrorbrott eftersom lokalen också används som bönelokal av den shiamuslimska församlingen. För den sunnimuslimska terrorsekten IS är shiamuslimer avfällingar från den ”sanna läran”. Det är ofta shiitiska områden och bönelokaler som utsätts för attentat i Syrien och Irak.

Kort efter dådet meddelade också Islamiska staten via sin propagandasajt att en ”IS-jihadist begått hjältedåd i Malmö”.

I början av december greps den 30-årige mannen som är syrisk medborgare och bosatt på ett flyktingboende i Vittsjö i norra Skåne. Han anhölls misstänkt för terrroristbrott genom grov mordbrand. Malmö tingsrätt beslöt dock  några dagar att inte häkta mannen för terrorbrott utan enbart för mordbrand.

Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren måste nu under rättegången kunna  bevisa att det verkligen var 30-åringen som tände på lokalen och  att det handlar om ett terrordåd utfört i IS namn med syftet att sätta skräck i shiamuslimer. Sunnimislimska IS har i propagandaskrifter beskrivit den shiamuslimska lokalen i Malmö som ett ”centrum för otrogna”.

– Vi har uppgifter att han dagen efter branden blir kontaktad för att leverera information till medier som har kopplingar till IS. I sin dator har han bilder på IS flagga och nedladdade propagandafilmer för terrororganisationen, sade  Agnetha Hilding Qvarnström till SVT Nyheter Skåne.

Raderade bevis

SÄPO utreder fallet, och det finns uppgifter om att IS-propaganda och kontakter med IS-företrädare i Syrien och Saudiarabien har hittats i mannens dator. Det har också, enligt åklagaren, funnits en övervakningsfilm som fångade ögonblicket när mannen tände eld på lokalen. Den filmen är dock raderad, men enligt  vittnen som sett den visar den hur en man slänger in två molotovcocktails genom de krossade fönstrena.

Den 30- årige mannen nekar till alla anklagelser.

– Min klient förnekar brott och han har ingenting att göra med IS, säger advokat Lars Edman, mannens försvarare.

SVT NYHETER SKÅNE direktrappporterar från rättegången i Malmö under förmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet