Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är just nu stora demonstrationer i Malmö inför finalen i Eurovision Song Contest. SVT är på plats och pratar med arrangörer och dialogpolisen om läget. Foto: Pernilla Edholm

Ny demonstration i Malmö mot Israels deltagande i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det en ny pro-palestinsk demonstration i Malmö, likt den i torsdags, mot Israels deltagande i Eurovision.

Klockan 15 samlades folk på Stortorget och marscherade sedan mot Mölleplatsen i Slottsparken.

– Den gemensamma parollen med demonstrationerna är att Israel ska ut ur Eurovision, säger SVT:s reporter Gunilla Fritze.

Eurovision song contest 2024

Det är samma demonstration som anordnades i torsdags. Då vandrade den pro-palestinska folkmassan i två timmar från Stortorget, via Triangeln till Slottsparken.

– Det är ett långt tåg som går och fler ansluter sig. Det känns väldigt lugnt. Man hoppas på att det blir så även i kväll, säger Gunilla Fritze från Gustav Adolfs torg på lördagseftermiddagen.

Polisen: ”Allting har gått enligt förväntan”

Malmöpolisen uppskattar att 6000-8000 personer deltog i demonstrationen.

– Allting har gått enligt förväntan. Allt är lugnt och inga ordningsstörningar än så länge, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisen.

Enligt Malmöpolisen deltog cirka 10 000–12 000 personer i torsdagens marsch. I det stora hela beskrev polisen torsdagen som lugn.

Arrangörerna menar att cirka 20 000 personer deltog i torsdagens demonstration och ungefär lika många under lördagen.

– Det känns helt fel. Det är hälften av vad jag tror, säger Per-Olof Karlsson, en av arrangörerna om polisens uppskattning på antalet personer.

Nya demonstrationer under kvällen

Polisen är fortsatt på plats i Malmö med utökade resurser i flera delar av staden. Även poliser från andra länder har rest till Malmö för att assistera.

– Det kommer troligen vara en demonstration även ute vid arenan, eller i närheten, som har fått polistillstånd, säger Gunilla Fritze.

En demonstration mot Israel planeras också utanför Malmö Live där efterfesten kommer att hållas vid 01-tiden i natt.

Stämningen på Folkets Park, som döpts om till Eurovision village den här veckan, är god.

– Det har samlats en del folk. De hänger i parken, det pågår en del evenemang och stämningen är väldigt god, säger SVT:s reporter Anna Palmgren.

Den pro-palestinska marschen pågick i cirka två timmar. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet