30-åringen friades från en anlagd brand i en shiamuslimsk lokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Bilden är från oktober förra året. Foto: Björn Lindgren/TT

Misstänkte 30-åringen häktad i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig syrisk man som varit bosatt i Sverige greps av Köpenhamnspolisen på torsdagskvällen. Mannen misstänks för förberedelse till ett terrordåd i Köpenhamn under november 2016 enligt ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen.

Uppdaterad.

Den 30-årige mannen misstänks för att ha planerat ett terrorangrepp i Köpenhamn där han tänkt attackera slumpmässigt utvalda personer med kniv samt detonera en sprängladdning.

Mannen uppges enligt Ekstra Bladet vara samma person som först misstänktes men sedan frikändes för en anlagd brand i en shiamuslimsk lokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö i oktober förra året. Mannen fick tidigare i år även en ersättning på nästan 100.000 kronor av svenska staten för den tid han suttit frihetsberövad.

Den misstänkte terroristen häktades i Köpenhamn på fredagseftermiddagen.

– Vi ser med stort allvar på det planerade terrorangreppet mot Danmark och vi är nöjda med att domstolen har häktat den misstänkte, säger åklagaren Sidsel Klixbüll.

Annat bombdåd

Ytterligare en gärningsman, även han från Syrien, misstänks för medhjälp till förberedelserna av det planerade terrordådet.

Mannen som dömdes i Tyskland tidigare i år nekades inresetillstånd till Danmark i november förra året. I hans ryggsäck fann polisen 17.000 tändstickor, 17 batterier, ett paket fyrverkerier, två köksknivar och sex walkie-talkies. Den tyska åklagaren fann också bevis för att mannen sympatiserade med terrororganisationen IS.

Känd IS-sympatisör

30-åringen är känd i Sverige som IS-sympatisör och av den svenska säkerhetspolisen Säpo stämplad som farlig för Sveriges säkerhet.

Den svenska säkerhetspolisen känner väl till mannen, säger Dag Enander, kommunikationsstrateg vid Säpo.

– Vi har ett nära samarbete med våra danska kolleger.

I övrigt vill Säpo inte kommentera gripandet.

– Det är just nu ett ärende för den danska polisen, säger Dag Enander, till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet