Den 11 oktober 2016 slängdes två molotovcocktails in i en shiamuslimsk föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan/Kopparbergsgatan i Malmö. Foto: SVT Foto: SVT

Friad IS-anhängare släppt av Säpo

Publicerad

En 30-årig syrisk man som åtalats för terroristbrott alternativt mordbrand friades i april av Malmö tingsrätt. Säkerhetspolisen omhändertog mannen och ville att han skulle utvisas. Nu har 30-åringen försatts på fri fot, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag har fått bekräftat att han nyligen har släppts, säger mannens advokat Lars Edman till TT.

Mannen friades

Mannen hade åtalats för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Han friades men utredningen visade att 30-åringen sympatiserar med terrorrörelsen IS, enligt domen.

När rättegången var över släpptes han av tingsrätten, men mannen blev direkt tagen i förvar av Säpo som ville att han skulle utvisas.

Men eftersom domen pekat ut honom som IS-anhängare går det inte att utvisa honom till Syrien eller Saudiarabien, som han också har anknytning till. Där riskerar han att fängslas eller kanske avrättas, enligt Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Lämnar Sverige

Lars Edman säger att mannen nu förmodligen försöker att skaffa sig resehandlingar på egen hand och lämna Sverige.

Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo, säger att han inte kan uttala sig om ett enskilt ärende. Han säger att generellt är det så med utverkningsbeslut att om det saknas förutsättningar att verkställa det kan man inte längre hålla personen i förvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet