Terrorfriade mannen väljer utvisning framför förvar

Publicerad

Den 30-årige syriske medborgaren som friades för brandattentatet mot en shiamuslimsk lokal i Malmö kommer sannolikt att dömas till utvisning ur landet.

Det var i höstas som det brann på föreningslokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. I tingsrätten friades han från misstankarna om terrorbrott.

Migrationsverket fattade tidigare i veckan beslut om att på Säkerhetspolisens begäran utvisa mannen antingen till Syrien eller till Saudiarabien, där mannen har släktingar. I praktiken är Saudiarabien det enda alternativet eftersom utvisningar till Syrien inte verkställs.

Enligt 30-åringens försvarare, Lars Edman, är mannen själv inte negativ till tanken om att utvisas till Saudiarabien.

– Helst av allt skulle han stanna i Sverige, men eftersom han i nuvarande läge riskerar att sitta i förvar på obestämd tid så anser han att alternativet till Saudiarabien är bättre, säger Lars Edman till SVT Nyheter Skåne.

Ett års förvar

Han är kritisk till den uppkomna situationen.

– Det är märkligt att man å ena sidan kan bli friad från brott, men å andra sidan ändå bli utvisad på grund av risk för framtida brott. Jag och min klient har inte fått ta del av Säkerhetspolisens underlag och vet därför inte varför man anser att han utgör en säkerhetsrisk. Det hela känns lite som att vara Don Quijote och slåss mot väderkvarnarna, säger Lars Edman.

Säkerhetspolisens presstalesman Karl Melin säger till SVT Nyheter Skåne att de inte uttalar sig om enskilda ärenden. En person som utgör en säkerhetsrisk kan hållas i förvar i tolv månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet