En shiamuslimsk föreningslokal i Malmö eldhärjades i oktober 2016. Foto: Johan Dernelius

Friad IS-anhängare får 97.000 kronor i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

IS-anhängaren som har friats för brandattentatet mot en shiamuslimsk lokal i Malmö får 97.000 kronor i skadestånd.

Det är Justitiekanslern, JK, som har tagit beslutet om skadestånd till den 30-årige IS-anhängare som friats från det misstänkta terrorattentatet som inträffade i oktober 2016.

Det var en shiamuslimsk föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan som utsattes för en mordbrand. Snart riktades misstankarna mot den 30-årige syriern. När åklagaren så hittade uppgifter om att mannen sympatiserade med IS, valde hon att åtala mannen för terrorbrott.

– Vi har uppgifter att han dagen efter branden blir kontaktad för att leverera information till medier som har kopplingar till IS. I sin dator har han bilder på IS flagga och nedladdade propagandafilmer för terrororganisationen, sa åklagare Agnetha Hilding Qvarnström i samband med åtalet.

Friades i tingsrätten

Malmö tingsrätt tyckte dock inte att bevisningen, varken för terrorbrott eller mordbrand, räckte och mannen friades helt. Därefter ansökte han om skadestånd.

– Enligt lagen om ersättning för oriktig frihetsinskränkning har alla som har suttit frihetsberövade och sedan friats i domstol rätt till ersättning, säger Lars Edman, mannens advokat.

Lars Edman hade yrkat på en högre ersättning, 150.000 kronor, med hänvisning till den intensiva bevakningen i media. JK tycker dock inte att detta är skäl nog till förhöjd ersättning.

Säpo ville få mannen utvisad

Även om Malmö tingsrätt friade mannen från brandattentatet, slog domstolen fast att den 30-årige syriern sympatiserar med IS. Säpo däremot ville att mannen skulle utvisas från Sverige och tog honom i förvar efter domslutet.

I maj försattes han sedan på fri fot. Hans advokat sa då att mannen sannolikt skulle försöka lämna Sverige på egen hand.

– Men så sent som för två veckor sedan träffade jag honom på advokatkontoret, säger Lars Edman till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet