På Kjugekull finns många stenblock på en liten yta. Foto: Bernard Mikulic

Kjugekull är klättrarnas och vandrarnas val

Publicerad

Kjugekulls naturreservat vid Ivösjön liknar ingen annan plats i Skåne. På en stor yta finns hundratals stora och små stenblock utkastade i den glesa lövskogen. Detta har blivit klättrarnas paradis

Kjugekull ligger några mil norr om Kristianstad och de stora klippblocken med utsikt över Ivösjön ger ett unikt landskap. Klättrare gillar att det finns många stenblock på en relativt liten yta. Carl Nilsask har klättrat här i åtta år och han kommer både sommar och vinter.

– Det är mycket folk från Tyskland, Danmark och hela Europa som kommer hit för att klättra annars. Och det är lite som ett fysiskt pussel. Man måste lista ut i vilken ordning man ska ta greppen på vägen upp. Och man kan inte tänka på så mycket annat för man handlar väldigt mycket i nuet, säger Carl Nilsask.

Skånsk sommar 2020
Kjugekull är klättrarnas paradis i Skåne. Foto: Bernard Mikulic

Fornlämningar och spår av istid

På toppen av berget finns fornlämningar som vittnar om att trakten har varit bebodd länge. Den största högen liksom själva höjdplatån kallas Kjugekull. Istidens påverkan på naturen syns i form av klappersten och de stora stenblocken.

Spår av istiden på Kjugekull. Foto: Bernard Mikulic

– Det tillför ju att det är en vacker natur och det är trevligt att vara här. Blir man trött på att klättra så är det bara att sätta sig ner och bara njuta, säger Carl Nilsask.

Kjugekull. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånsk sommar 2020

Mer i ämnet