Shazil Afzal vill inte bli plåtslagare. Foto: Olle Palm

Plåtslageribranschen erbjuder unga jobb och hög lön

Uppdaterad
Publicerad

Brist på arbetskraft med rätt kompetens hindrar vart tredje svenskt företag att växa, enligt en undersökning från fackförbundet Unionen. Plåtslagare är ett av alla bristyrken och nu ska högstadieungdomar lockas till branschen.

– Det blir ju problem på sikt. Det är ju redan en bostadsbrist och den blir ju inte bättre om det är färre som kan bygga hus, säger Hugo Salming som är själv är plåtslagare och är utsänd av PVF Plåt och Vent Yrkesnämnd, branschens egen utbildningsorganisation.

Ute på turné

PVF är just nu ute på plåtslagarturné bland landets högstadieskolor. Ett av problemen som branschen har är att få ungdomar i dag vet vad en plåtslagare gör. PVF Plåt och Vent Yrkesnämnd bjuder Videdalssskolan i Malmö på en låda med plåtslagarverktyg, som tack för att de får komma och sprida sitt budskap. Eleverna i klass 8D får testa att böja till små plåtljuststakar.

– Kul, men jag vill bli läkare, inte plåtslagare, säger Emma Månsson.

– Jag är inte säker på vad jag vill bli, men inte plåtslagare i alla fall, säger Shazil Afzal.

En snabbenkät i klassrummet visar att två av 14 elever eventuellt skulle kunna tänka sig yrket.

– Om man får en av hundra att bli plåtslagare, så är det i alla fall mer än noll. Om någon från varje skolbesök blir plåtslagare hade det varit underbart, säger Hugo Salming.

– Det verkar rätt intressant för jag har alltid gillat att bygga saker. Jag tror att många ungdomar inte vet vad det är för ett yrke, säger Julius Lacerva.

Emma Månsson (till vänster), Hugo Salming och Maya Rosenberg. Foto: Olle Palm

Tillväxten hämmas

På vart tredje svenskt företag bromsas tillväxten på grund av att det saknas arbetskraft med rätt kompetens. Tio procent av företagen har tvingats tacka nej till en order av samma orsak, visar en enkät från tjänstemannafacket Unionen. 

– Resultatet är allvarligt. Många företag står i begrepp att anställa samtidigt som de har svårt att hitta rätt kompetens. Bristen på arbetskraft kan i värsta fall leda till att skapandet av nya jobb försenas eller helt enkelt inte blir av, säger Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen för noggrann statistik över vilka yrken som har framtiden för sig. När det gäller jobb som inte kräver högskoleutbildning är det, förutom plåtslagare, även brist på bland annat undersköterskor, fordonsmekaniker, kockar och lasbilsförare.

– I dagens läge kanske det inte är så många som är intresserade av ett praktiskt yrke. Men vi här för att ändra på det, säger Hugo Salming.

Eleverna fick testa att böja till små plåtljuststakar. Foto: Olle Palm

Hög lön

I Malmö finns två gymnasier som erbjuder utbildning till plåtslagare. Men utbildningarna på Byggymnasiet och Praktiska city Malmö lockar få elever i dagsläget. 

– Jag är inte så intresserad av sånt. Jag vill bli veterinär, säger Maya Rosenberg.

Plåtslageribranschen försöker locka ungdomarna med fördelarna med att jobba utomhus i friska luften. Dessutom är lönen hög för att vara ett yrke som inte kräver högskoleutbildning. Snittlönen är 31.000 kronor i månaden för en plåtslagare.

– Lönen är alltid ett plus, det går inte att komma ifrån. Alla vill ju tjäna pengar. Lönen är mer än bra just nu, säger Hugo Salming.

Två av eleverna skulle kunna tänka sig yrket. Foto: Olle Palm

Bristyrken enligt Arbetsförmedlingen

Yrken på högskolenivå

Förskollärare

Sjuksköterskor, både specialistsjuksköterskor och grundutbildade

Speciallärare och specialpedagoger

Grundskollärare och lärare i yrkesämnen

Civilingenjörer och ingenjörer inom bygg och anläggning samt elektronik

Socialsekreterare

Läkare

Mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter

Psykologer

Exempel på yrken inom övriga utbildningsnivåer

Kockar och kallskänkor

VVS-montörer

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Installations- och serviceelektriker

Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende

Träarbetare, snickare och andra byggnadsmedarbteare som målare, murare

Motorfordonsmekaniker

Lasbilsförare

Medicinska sekreterare, vårdadministratörer

Yrken inom övriga utbildningsnivåer

Kockar och kallskänkor

VVS-montörer

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Installations- och serviceelektriker

Undersköterskor, hemtjänst och äldreboende

Träarbetare, snickare och andra byggnadsmedarbteare som målare, murare

Motorfordonsmekaniker

Lasbilsförare

Medicinska sekreterare, vårdadministratörer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.