Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poliser beväpnade med kpistar patrullerade inne på Triangelns köpcentrum vid lunchtid på onsdagen. Foto: SVT

Polis med förstärkningsvapen under julhandeln i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Poliser kommer från och med onsdagen att bära förstärkningsvapen och vara synliga under julhandeln. Beslutet kommer efter att terrorhotsnivån höjdes i somras och att julhandeln ses som ett evenemang med större folksamlingar.

– Det finns ingen konkret hotbild, utan det handlar om att vi ska vara förberedda, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef för nordvästra Skåne.

Under jul kommer polis med förstärkningsvapen att synas på olika platser runt om i Skåne. Det handlar om k-pist MP5, som alla patrullerande poliser kommer att bära med sig.

– Vi bedömer att det nu kring julhandeln kommer finnas mycket mer människor på köpcentrum, i butiker och på platser som man reser ifrån, så vi har beslutat att höja vår förmåga och närvaro på de platserna från och med idag fram till jul, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef för nordvästra Skåne.

Ingen konkret hotbild

Beslutet kom under onsdagen. Vid lunchtid på onsdagen patrullerade poliser med kpistar på Triangelns köpcentrum i Malmö. Det ligger ingen konkret hotbild bakom beslutet utan är en del av arbetet efter att terrorhotnivån höjdes i somras.

I somras höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala, vilket är grunden till att polisen under jul nu kommer vara tungt beväpnad.

– Ur ett arbetsmiljöperspektiv har man möjlighet att verka på längre avstånd och med större precision. Det är också en viktig signal för att skapa trygghet genom att visa att vi är förberedda och kan förhindra brott, säger Mattias Sigfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.