Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid trygghetsbesiktningarna på Möllevången kontrollerar man bland annat lås och belysning i utrymmen som källare och vindar. Foto: SVT

Tillsammans vill de skapa trygghet på Möllevången i Malmö

Publicerad

Den senaste trygghetsmätningen i Malmö visar att färre Malmöbor utsatts för brott och att tryggheten ökar. Men ett undantag är stadsdelen Möllevången som har problem med droghandel. Som en del i att öka tryggheten i området samverkar fastighetsägare, polis och försäkringsbolag med att gå igenom hus och gårdar.

62 punkter ska bockas av för varje fastighet under trygghetsbesiktningen på Möllevången i Malmö. Bland annat lås, belysning, dörrar, gårdar, källar- och vindsförråd.

–  Vi gör det här i första hand för att skapa goda boendemiljöer och trivsel , säger Hjalmar Falck som är verksamhetschef i BID Malmö, som står för boende, integration och dialog, ett partnerskap mellan fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med flera.

Hoppas minska risken för kriminella miljöer

Syftet med trygghetsbesiktningar är att minska förekomsten av brottsliga miljöer.

I Malmö har man  gjort samma sak i ett annat område, södra Sofielund, på initiativ av polisen, med fastighetsägare och försäkringsbolag.

– Vi kunde se skrämmande exempel på källare med sönderslagna tvättstugor och drogförsäljning – det finns fortfarande några ställen kvar som vi är bekymrade över men det finns även här på Möllevången, säger Hjalmar Falck.

Försöker hindra öppen droghandel

Nu gör man besiktningar också på Möllevången.

– Vi ser en öppen droghandel som vi behöver jobba mot och en viss form av ordningsstörningar. Flertalet i vår senaste trygghetsmätning uttrycker att man känner sig otrygg, säger Tobias Bråhammar som är kommunpolis i Malmö.

Hjalmar Falck på BID tror att besiktningarna är en av många insatser som kan bidra till trivsammare miljöer.

– Vi vet att skräp, klotter och osunda miljöer skapar möjligheter för kriminella att ta över, säger han.

Inte utvärderat om det minskar brottslighet

BID har fått pengar från brottsförebyggande rådet, BRÅ, för att utvärdera projektet. Karl Kronkvist, forskare vid institutionen för kriminologi vid Malmös universitet, har fått uppdraget.

– Det finns positiva indikationer från andra platser i Sverige, bland annat Stockholm, men när fler visar intresse är det viktigt att det sker en utvärdering.

Han ska undersöka i vilken utsträckning trygghetsbesiktningarna leder till en ökad trygghet och trivsel bland boende samt om de minskar antalet brott som skadegörelse, stöld och inbrott.

I klippet ovan får du följa med på en av trygghetsbesiktningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer