Arkivbild: Polisen söker med metalldetektor innanför avspärrningar på Hålsjögatan där mordet som mannen misstänktes för medhjälp till skedde. Foto: Johan Nilsson / TT

Polis åtalas – försökte ringa mordmisstänkt och berätta att han var efterlyst

Uppdaterad
Publicerad

En man som polisen misstänkte kört ett fordon som användes vid en dödskjutning i Malmö var efterlyst och hans telefon avlyssnades. Då hörde de poliser som avlyssnade mannen ett oväntat samtal – en annan polis som ringde för att berätta för mannen att han var efterlyst.

Det telefonnummer som avlyssnades hade tagits över av en annan person än den misstänkte mannen, vilket polisen upptäckt och därför skulle avsluta avlyssningen. Men då reagerade utredarna på ett märkligt samtal.

En person ringde upp och berättade för den som nu hade telefonnumret om efterlysningen i tro att det var den misstänkte mannen som svarat. När utredarna kontrollerade numret upptäckte de att det var en polis som ringde – som nu åtalas för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel.

Den polis som ringde mannen arbetade inte inom utredningen av mordet som inträffade på Hålsjögatan i Malmö sommaren 2019.

Nekar till brott

”Att informera personen om att polisen är intresserad av honom är helt felaktigt och information som skall hållas inom förundersökningen. Valet att berätta för en person att polisen är intresserad av vederbörande avgörs av de som arbetar i ärendet”, säger chefen för Malmöpolisens utredningssektion grova brott i ett förhör.

Den åtalade polisen nekar till brott och menar att någon chef förmodligen gett uppdraget att ta kontakt med den efterlysta mannen för att få honom att lämna in sig, och att syftet aldrig var att bryta tystnadsplikten då det redan var känt att mannen var efterlyst. Men vilken chef som gett uppdraget kan polisen inte minnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.