Polisen efter attacken: ”De lurade dit oss”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö lurades till ett lägenhetsbråk och tio minuter senare stod deras polisbil i lågor.

En patrull larmades vid 23-tiden till ett lägenhetsbråk i ett flerfamiljshus Lindängen, men då det inte var något bråk avslutades ärendet. Tio minuter senare får patrullen in ett larm om en bilbrand. När de återvänder till bilen inser de att det är deras bil som står i lågor.

– Då förstod vi att de hade lurat dit oss. Polisbilen är närmast helt utbränd och helt obrukbar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

Polisbilen som var relativt ny beräknas med all extrautrustning vara värd uppåt en miljon kronor.

17-åring efterlyst

Polisen har sedan gått igenom övervakningsfilmer från området och på sociala medier som pekar mot en ung man.

– Den unge mannen, 17 år gammal, är nu efterlyst och ska hämtas in för förhör och få ge sin version, säger Ewa-Gun Westford.

17-åringen, som är känd för polisen sedan tidigare, är nu skäligen misstänkt för grov skadegörelse genom brand.

Rör sig inte om hämnd

Skånepolisen tror inte att det rör sig om hämnd från någon som upplever sig orättvist behandlad av polisen.

– Egentligen tror vi inte det, utan att det här är en gärning som görs för att visa makt eller liknande. Det är ingen slump, utan det är riktat för att störa oss i vår verksamhet.

Hur ser ni på detta?

– Vi ser mycket allvarligt på det. Vi förhindras ju i vårt arbete och ska det vara såhär kanske vi måste köra två patruller till ärenden, och det gör ju att människor får vänta när de behöver oss. Att angripa polisfordon, räddningsfordon och ambulanser ser vi oerhört allvarligt på.

Är det ett angrepp på demokratin?

– Inte demokratin kanske, men en mycket viktig samhällsfunktion, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.