• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Polischef anklagar kollega för ”kannibalisering”

Uttalandet från en chefskollega i Stockholm om polisbristen fick Malmös biträdande polischef Mats Karlsson att se rött. På Twitter liknar Mats Karlsson kollegans uttalande vid kannibalism.

I en intervju med SVT Nyheter Stockholm sade Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd, att polisen i Stockholm har tankar på att rekrytera personal från övriga landet.

– Vi ser att belastningen i Region Stockholm kanske inte fullt ut är speglade för hur resurserna är fördelade i dag efter omorganisationen. Lösningen är att fördela resurserna mer jämnt utifrån den belastning som man konstaterar på olika delar i region Stockholm, sade Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Men hur blir det för resten av landet som också har polisbrist?

– Det är en avvägning som måste göras. Den avvägning som vi gör i Region Stockholm, den behöver man göra nationellt också så att det finns poliser i yttre tjänst och utredare efter den belastning som finns på olika ställen.

Snabb kommentar

Manne Jönssons uttalande fick en snabb kommentar på Twitter. Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö skrev:

”Inte bra om resursdränerad organisation hemfaller år ”kannibalisering” när vi istället borde prioritera och samverka”.

När SVT Nyheter Skåne ringer upp Mats Karlsson utvecklar han hur han ser på kollegan i Stockholms uttalande.

– Jag befarar en situation där vi får en bild av att det bara är Stockholm som saknar poliser. Det är många andra delar i landet som har problem med bemanningen, säger Mats Karlsson.

”Äter på varandra”

Varför använde du ordet kannibalisering?

– Det är när man äter på varandra. De flesta verkar överens om att polisen har för mycket arbetsuppgifter på för få personer, säger Mats Karlsson, som däremot inte är orolig för att Malmöpoliser väljer att flytta till Stockholm.

– Det har alltid funnits en risk att huvudstaden lockar, men jag är inte orolig för en flykt till Stockholm från Malmö. Det är snarare från de mindre orterna som poliser kan tänkas flytta.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer